Les criptos intenten aixecar el cap: el bitcoin lidera després d'un pobre IPC dels EUA
La taxa general d'inflació no es va moderar com esperava el consens
Les criptos intenten agafar aire. El bitcoin (BTC) es manté pràcticament pla als 26.800 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) intenta consolidar els 1.500 dòlars després de perdre una mica més d'un 1% a l'última sessió. En general, la capitalització borsària dels actius digitals es va reduir un 0,5% a les últimes 24 hores, fins als 1,05 bilions.
Les criptodivises amenacen aquest divendres de tancar la cinquena jornada consecutiva de pèrdues. La incertesa geopolítica generada pel conflicte entre Israel i Palestina ha acabat de permear a l'espai dels actius digitals… però no és l'únic factor que ha mogut els preus.
Com explica Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, els índexs nord-americans van acumular quatre jornades seguides de pujades després de l'esclat de la guerra al Pròxim Orient. "Si els rendiments haguessin baixat només per la guerra de l'Orient Mitjà, els actius de risc, com la renda variable, s'haurien quedat enrere. Però no és així. Els inversors compren accions, compren bons i també compren una mica d'or i francs suïssos" per cobrir-se", afegeix, alhora que destaca el retrocés del dòlar nord-americà i dels bons del Tresor nord-americà. Una tesi certa, fins ahir, quan es va capgirar la truita.
Què és el que va passar aquest dijous? Que la inflació dels Estats Units no va complir. El consens esperava que l'IPC de la primera economia del món es moderés una dècima, fins al 3,6%, però es va mantenir al nivell del 3,7%. Per la seva banda, la inflació subjacent sí que es va reduir fins al 4,1% des del 4,3% anterior. Per Richard Garland, estrateg en cap d'inversions d'Omnis Investments, "la inflació continua la seva trajectòria descendent (…) És probable que aquesta tendència a la baixa continuï, ja que molts dels factors que van impulsar la inflació en primer lloc estan disminuint".
Per contra, Stephen Innes, d'SPI Asset Management, creu que l'informe d'inflació ha estat més sòlid del que s'esperava, "cosa que podria equilibrar el to més cautelós dels funcionaris de la Reserva Federal aquesta setmana". I això és el que es va traslladar al sentiment del mercat.
Després de diverses jornades de renovat optimisme per la perspectiva d'una Fed més laxa, amb diversos membres del banc central oferint una postura més 'dovish' del que és habitual, cosa que va provocar la caiguda dels bons i el dòlar i el millor comportament de la renda variable, així com de certa resistència per part del bitcoin, ahir es va girar la truita. Així mateix, les actes de la darrera reunió de la Fed van evidenciar la divisió entre els funcionaris, encara que també que estaven majoritàriament d'acord que caldria apujar els tipus d'interès una vegada més abans de pivotar.
Tot això ha tingut, com diem, el seu efecte al sentiment del mercat. Segons dades de l'eina FedWatch de la CME, les probabilitats que la Reserva Federal pugi els tipus a la reunió de novembre se situen al voltant del 10%, però augmenten fins al 30% a finals d'any.
Per tècnic, César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía, ressalta la frenada de la criptomoneda reina en acostar-se a la resistència dels 28.046 dòlars. "De moment, segueix sense poder recuperar la mitjana de 200 sessions, cosa que llastra la seva evolució tècnica. Només tornarem a veure un senyal de fortalesa amb un tancament per sobre dels màxims de la figura del 2 d'octubre que va dibuixar als 28.556 dòlars”, apunta.
A la resta del mercat, caigudes generalitzades entre les altcoins. Destaca la retallada del 2% en la solana (SOL).