Les 'criptos' i el bitcoin s'enfonsen després de la sentència de la SEC contra Kraken

L''exchange' californià pagarà una sanció de 30 milions i tancarà el servei d''staking' als EUA

Per

Bolsamania | 10 feb, 2023

Les criptomonedes s'enfonsen aquest divendres. El bitcoin (BTC) cedeix un 3,4% a les últimes 24 hores i perd els 22.000 dòlars, mentre que la caiguda en l'ethereum (ETH) és més aguda: perd un 4,9% i retrocedeix fins als 1.550 dòlars. Durant les darreres cinc jornades, els dos principals criptovalors del mercat han caigut més d'un 6% i un 5%, respectivament.

Fa no gaires dies el mercat es meravellava per l'espectacular rebot que les criptos van protagonitzar al gener. Els inversors esperaven ansiosos el moment en què el bitcoin superés els 24.000 dòlars, però les últimes dades macroeconòmiques van fer trontollar la criptomoneda reina. Amb la vista posada sobre la dada d'inflació de la setmana que ve i esperant que ofereixi tranquil·litat, les 'criptos' van rebre dijous a la nit un inesperat cop que les ha fet col·lapsar: la sanció de la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les seves sigles en anglès) contra l'exchange Kraken.

La plataforma californiana ha arribat a un acord amb el regulador californiana per deixar d'oferir serveis d''staking' (aposta) als seus clients i ha accedit a pagar una multa de 30 milions de dòlars en concepte de restitució, interessos de demora i sancions civils. La SEC ha acusat Kraken de "no registrar l'oferta i la venda del seu programa d'apostes de criptoactius com a servei" des del 2019, que la Comissió ha qualificat com a venda de valors i, per tant, estan sota el seu paraigua regulatori.

“Kraken no només va oferir als inversors rendiments exorbitants sense lligams a cap realitat econòmica, sinó que també es va reservar el dret de no pagar-los cap rendiment. Alhora, no els va proporcionar cap informació, entre altres coses, sobre la seva situació financera i sobre si tenia ni tan sols els mitjans per pagar els rendiments anunciats”, ha subratllat Gurbir S. Grewal, director de la divisió de compliment normatiu de la SEC.

Així mateix, la Comissió ha al·legat que els usuaris de Kraken van perdre efectivament el control dels seus criptovalors en oferir-los al programa d'staking, cosa que els va suposar un risc addicional i “molt poca protecció”. "L'acció d'avui hauria de deixar clar al mercat que els proveïdors de serveis d'staking s'han de registrar i proporcionar informació completa, justa i veraç i protecció als inversors", ha indicat Gary Gensler, president de la SEC.

Cal assenyalar que, recentment, el conseller delegat de Coinbase, Brian Armstrong, va valorar els rumors que el regulador estaria estudiant prohibir l''staking' de 'criptos', cosa que perjudicaria notablement el seu 'exchange', ja que ofereix aquest tipus de serveis. “Espero que no sigui el cas. Seria un terrible camí per als Estats Units si això passa”, ha apuntat Armstrong. També cal recordar que s'estima que 16 milions de criptovalors d'ETH podrien ser alliberats al mercat una vegada es completi l'actualització Shanghai el març vinent, cosa que podria donar lloc a una forta pressió venedora, així com a un repunt de l'staking del qual Coinbase en podria sortir beneficiada.

Per part seva, Kraken ha assenyalat en una entrada del bloc de la companyia que seguiria oferint serveis d'apostes a clients no nord-americans a través d'una filial. Tot i així, la sentència de la SEC prohibeix categòricament i permanent l'opció d'oferir serveis d'apostes a residents als Estats Units.

Mentrestant, nombroses fonts financeres han revelat al mitjà Cointelegraph que nombrosos bancs nord-americans estan rebent pressions per part de la Reserva Federal (Fed) i la Corporació Federal de l'Assegurança de Dipòsits (FDIC, per les sigles en anglès) per tallar els seus llaços amb les empreses de l'esfera dels criptoactius.

“La innovació ha superat la legislació que el nostre govern ha presentat. Necessitem una mica de sang, algun senyal de confiança que el nostre govern ens recolzarà i que no serà simplement el Salvatge Oest allà fora amb un munt de criminals a la indústria, perquè en última instància perjudica la persona comuna”, ha indicat Brett Sifling, assessor d'inversions de Gerber Kawasaki, en una entrevista concedida a CoinDesk TV.

A la resta del mercat, caigudes generalitzades. Ripple (XRP) cedeix un 2%, Binance coin (BNB) i polygon (MATIC) cauen un 4,8% i el cardano (ADA), la cadena de blocs del qual rebrà una important actualització la setmana que ve, el dogecoin (DOGE) i la solana (SOL) s'enfonsen per sobre del 6%.

Últimas noticias