Les criptomonedes, a la baixa i pendents de l'efecte contagi d’FTX

BlockFi estudia declarar-se en fallida; Genesis i Gemini, en problemes

Per

Bolsamania | 17 nov, 2022

El mercat de les criptomonedes sembla haver-se decantat per una direcció després de diversos dies de pocs moviments. El bitcoin (BTC), la 'cripto' més gran del món, s'està deixant un 1% a les últimes 24 hores i amenaça de perdre els 16.000 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH), l’'altcoin' més gran, està retrocedint per damunt del 3% i tracta de mantenir els 1.200 dòlars. Així mateix, la capitalització borsària ha caigut gairebé un 2% des d'ahir i se situa, excloent-ne el dia de la caiguda d’FTX, a nivells no vistos des de finals del 2020.

La magnitud dels moviments del preu del BTC i ETH ha anat disminuint des del gener del 2022 impulsada per l'incert context macroeconòmic i importants xocs com la caiguda de Terra i la recent fallida d’FTX. Atès que la manca de moviment dels preus dona als inversors menys oportunitats de generar guanys, la disminució de la volatilitat empeny els operadors de gran volum fora del mercat de criptomonedes.

“Els titulars continuen sent preocupants i el gràfic de preus no inspira confiança. A curt termini, és difícil construir un cas alcista per a les criptomonedes atesa la gran quantitat d'incertesa a l'espai després de la caiguda de l'FTX”, lamenta Craig Erlam, analista sènior de mercats d'Oanda. Tot i això, aquest expert assenyala que aquestes circumstàncies no impedeixen que hi puguem veure una recuperació, “però seria certament el resultat més sorprenent en aquesta etapa”.

La caiguda, com diem, ha estat molt aguda, esborrant del mercat més de 200.000 milions de dòlars en pocs dies. Per part seva, el bitcoin ha perdut més de 3.000 dòlars de valoració des d'aleshores. I si fem cas a les estimacions d'alguns analistes i experts, el pitjor encara hauria d'arribar.

“En aquest moment, la majoria dels inversors institucionals amb què parlem s'acontenten d'asseure's al marge i esperar. No han renunciat a l'espai, però no estan fent res en 'cripto' en aquest moment, especialment en aquest context macro”, indica Ben McMillan, CIO del proveïdor d'índexs de criptomonedes IDX Digital Assets. McMillan assegura que els operadors estan esperant que el preu del bitcoin trobi el seu sòl per fer el proper moviment.

Així mateix, els darrers moviments de la indústria reflecteixen que els temors de contagi després de la fallida d’FTX són més que reals. Segons ha informat aquest dimecres el diari The Wall Street Journal, BlockFi estudia declarar-se en fallida per la seva “significativa exposició” al fallit 'exchange' fundat per Sam Bankman-Fried, mentre que el banc d'inversió 'cripto' Genesis ha congelat les retirades d'efectiu després de rebre un volum anormalment alt de sol·licituds. El temor també s'ha expandit a l'exchange Gemini, que ha registrat retiraments per valor de gairebé 500 milions de dòlars durant les últimes hores.

A la resta del mercat, caigudes generalitzades en les altcoins. Binance coin (BNB) es deixa gairebé un 2% i ripple (XRP), un 1%. Dogecoin (DOGE), cardano (ADA), polygon (MATIC), polkadot (DOT) i Shiba inu (SHIB) es deixen entre un 3% i un 4%. La solana (SOL), per la seva banda, cedeix lleugerament i no fa aspecte de recuperar els nivells vistos fa una setmana.

Últimas noticias