La UE proposa prohibir les transaccions anònimes de monedes digitals
Per lluitar contra el ciberterrorisme i el blanqueig de capitals
- En castellano: La UE propone prohibir las transacciones anónimas de criptomonedas con efecto en 2024
La Unió Europea pretén prohibir les transaccions anònimes de criptodivises, reforçant la lluita contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme per protegir els seus ciutadans i el sistema financer del bloc.
El paquet normatiu publicat dimarts consisteix en quatre propostes legislatives del braç executiu del bloc, la Comissió Europea. Va acompanyat d'un full informatiu, segons explica Reuters.
Les propostes inclouen la creació d'un nou organisme de la UE per transformar la supervisió de la lluita contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme i la imposició d'un límit a tota la UE de 10.000 euros (11.800 dòlars) per a les grans transaccions en efectiu.
"Les modificacions d'avui han de garantir la plena traçabilitat de les transferències de criptoactius, com el bitcoin", diu la proposta. "Es prohibirà el subministrament de carteres anònimes de criptoactius, a l'igual que ja estan prohibides comptes bancaris anònims".
Les modificacions inclouen exigir el nom, l'adreça, la data de naixement i el número de compte del remitent del criptoactiu, així com el nom del destinatari. "La Comissió també proporcionarà a les autoritats policials i judicials accés a aquest sistema, accelerant les investigacions financeres i la recuperació d'actius delictius en casos transfronterers", diu la proposta, en referència a la informació que recollirà.
Les mesures proposades s'apliquen a totes les monedes digitals i a tots els serveis de criptoactius.
"La lluita contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme és vital per a l'estabilitat financera i la seguretat a Europa", diu la proposta. "Les llacunes legislatives d'un Estat membre repercuteixen en el conjunt de la UE". El paquet està pendent d'aprovació pel Parlament Europeu i el Consell Europeu, amb l'objectiu que el nou organisme de la UE estigui operatiu el 2024.
Les monedes digitals han estat al centre de recents ciberatacs d'alt perfil, exigides com a rescat pels delinqüents, perquè les transaccions són anònimes o difícils de rastrejar. Als Estats Units, el govern de Biden està intensificant els esforços per rastrejar les monedes digitals utilitzades en els ciberatacs i planeja oferir recompenses de fins a 10 milions de dòlars per informació que ajudi a atrapar els delinqüents.