La moneda estable de Tether (USDT) perd l'ancoratge al dòlar en plena crisi de Terra
Alguns experts parlen d'un moment Lehman Brothers per a les criptos
La crisi de Terra i de la seva moneda estable, el dòlar de terra (UST), té el mercat en ple procés de digestió de les caigudes de totes les monedes digitals, amb el bitcoin al voltant dels 28.000 dòlars, mínims de 17 mesos. La carnisseria desfermada sobre la moneda estable, a més, té el potencial de convertir-se en un moment Lehman Brothers per a les criptomonedes, assenyalen alguns analistes, mentre una altra de les anomenades 'stablecoins', el tether (USDT) ha perdut el vincle amb el dòlar i ha tocat els 0,95 dòlars.
En algunes plataformes, el criptovalor ha baixat un 4,8% fins als 0,9508 dòlars, el seu pitjor nivell des de la gran caiguda de les criptomonedes del 2017. Aquest és un comportament molt poc característic, atès que el criptovalor està obligat a mantenir-ne una vinculació d'1:1 enfront del dòlar nord-americà. Els inversors desconfien de qualsevol desacoblament d'una 'stablecoin' amb el seu valor de referència, després que TerraUSD (UST) perdés dràsticament la vinculació amb el dòlar aquesta setmana.
USDT és la major stablecoin, i la tercera criptodivisa més gran, amb un capital de mercat de 81.800 milions de dòlars. És clarament el criptovalor més utilitzat per facilitar el comerç de criptomonedes. La gran diferència entre els dos criptovalors estables és que mentre l'UST de Terra és una moneda estable de tipus algorítmic, que té el seu propi sistema de senyoratge descentralitzat, el USDT és una moneda estable centralitzada recolzada per diners fiduciaris, cosa que la converteix en un risc per al sistema financer tradicional.
Els experts apunten que l'enfonsament de l'UST té tots els paral·lelismes del món amb una fugida de fons de la banca o una fallida com la que va passar amb Lehman Brothers el 2008, per això la comparació. Pel que fa al tether, s'està veient sotmès a una forta pressió venedora, fruit del pànic desfermat al mercat.
"Aquest col·lapse d'una de les 'stablecoins' més grans ha tingut un fort efecte dòmino en tot l'ecosistema de criptomonedes, amb molts participants qüestionant l'estabilitat real d'aquests criptovalors, així com el fet de requerir una autoritat centralitzada i els mercats financers tradicionals per rescatar allò que es considerava un ecosistema descentralitzat", assenyalen els experts de Julius Baer.
Aquest fet reforça l'opinió dels analistes del banc suís que "els reguladors se centraran cada cop més a l'espai de les finances descentralitzades (DeFi) i les monedes estables, que no estan regulades".