La massacre al mercat de les criptomonedes col·loca el bitcoin enfront dels 20.000 dòlars

La moneda digital ha tocat mínims per sota dels 22.000 dòlars

Per

Bolsamania | 14 jun, 2022

El mercat de les criptomonedes es manté aquest dimarts en el vermell més intens després d'una arrencada setmanal negra per als actius digitals, que ha vist el bitcoin depassar els seus mínims anuals i caure a nivells de preu no assolits des de finals de 2020. La caiguda durant els últims set dies per a la moneda digital per antonomàsia és del 25% -un 13% en 24 hores- i la capitalització total del mercat de criptomonedes ha caigut per sota del bilió de dòlars per primera vegada des del gener del 2021.

Les vendes han seguit en el bitcoin fins a perdre els 22.000 dòlars momentàniament, mentre que a les altcoins impera el caos. L'ethereum es deixa un 32% durant els últims set dies i es manté al voltant de 1.180 dòlars, el dogecoin o l'avalanche presenten pèrdues similars a la darrera setmana i, en general, les principals monedes criptogràfiques per capitalització de mercat cedeixen un 20% de mitjana durant els darrers set dies.

Les raons d'aquestes condicions de mercat extremes cal buscar-les que la plataforma de negociació i préstec de criptomonedes Celsius Network ha decidit suspendre totes les retirades, intercanvis i transferències entre comptes com a conseqüència de les "condicions extremes" del mercat. Binance anunciava també que suspenia temporalment les retirades de bitcoins.

"El pitjor encara pot estar per arribar", comenta Craig Erlam, analista d'Oanda. "Les condicions del mercat ja estaven lluny de ser òptimes -la severa aversió al risc i les expectatives de tipus d'interès més alts-, però si afegim que un important prestador de criptomonedes congela les retirades de fons, és realment la tempesta perfecta". "La confiança en el mercat de les criptomonedes ja s'ha vist afectada aquest any per la desfeta de Terra, i aquest n'és un altre gran cop. De sobte, els 20.000 dòlars semblen extremadament vulnerables per a la moneda digital", avisa.

Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, "gairebé amb tota seguretat sembla que podríem acabar veient una extensió de les caigudes fins al nivell dels 19.980 dòlars", comenta César Nuez, analista de Bolsamanía. "Això li dona un marge de caiguda del 20% des dels preus actuals. El primer nivell de resistència és als 32.430 dòlars. No apreciarem una millora tècnica mentre que es mantingui cotitzant per sota d'aquest nivell de preus".

EL CAS CELSIUS... I LA INFLACIÓ

Com ha passat tot això? es pregunta Marcus Sotiriou, analista de GlobalBlock. "Molts pensen que es deu principalment a la por que envolta el risc d'insolvència d'una de les plataformes de préstecs Celsius més grans, després que s'hagi especulat àmpliament que han estat irresponsables amb els fons dels clients", comenta. La plataforma ha anunciat aquest dilluns que han "pausat tots els retiraments, canvis i transferències entre comptes". Les seves operacions continuaran i continuaran informant la comunitat. Celsius ha pres aquesta mesura per estabilitzar la liquiditat i preservar i protegir els actius”. El temor al mercat és que altres plataformes adoptin aquesta pràctica, com ha fet Binance.

Estaven molt exposats a l'UST (dòlar de terra) amb uns 500 milions de dòlars de fons de clients, i també van perdre uns 50 milions de dòlars, quan es va explotar el protocol DeFi Badger DAO. En aquell moment, Celsius es va negar a comentar el percentatge dels fons dels clients que es mantenien als protocols DeFi. "El problema més gran que té actualment Celsius sembla ser la seva posició de 1.500 milions de dòlars en stETH - 1 stETH és un reclam d'1 ETH bloquejat a la cadena Beacon. En aquest moment, stETH s'està negociant amb un descompte de més del 5% pel que fa a ETH, cosa que fa témer que si els clients intenten redimir les seves posicions, Celsius es quedi sense fons líquids per tornar-los els diners", explica l'analista. "Estan prenent préstecs massius contra les seves posicions il·líquides per pagar els reemborsaments dels seus clients, però es podrien quedar sense fons en 5 setmanes", afegeix.

Tot i la por, la incertesa i els dubtes que han provocat la desfeta de Celsius, les vendes es van iniciar al començament del cap de setmana, divendres, després que es publiquessin les dades d'inflació dels Estats Units. L'IPC es va situar al maig al 8,6% interanual, taxa que suposa un augment del 0,3% respecte a l'abril, i mostra que la inflació està augmentant en lloc d'alentir-se. "Crec que això és el que més ha contribuït a la caiguda que hem vist, ja que resulta en una Reserva Federal dels EUA més agressiva -ara es veuen obligats a retirar més liquiditat del mercat per tal de reduir la inflació. Quan s'elimina la liquiditat, els actius de risc són els més afectats, cosa que inclou les criptomonedes", comenta Sotiriou.

"És important recordar que aquest període d'inflació persistent hauria de passar, i la indústria de les criptomonedes es tornarà més eficient, a mesura que les empreses insegures i incompetents siguin eliminades de mica en mica", conclou l'expert.

Últimas noticias