La CNMV i BdE assumeienx el discurs de la SEC sobre les virtuals: "Hi ha menys protecció i major risc de frau"

Cap dels dos organismes mou fitxa sobre les monedes digitals i es limiten a compartir l'opinió del regulador nord-americà

Per

Bolsamania | 15 gen, 2018

Actualitzat : 15:36

La Comissió de Borsa i Valors dels Estats Units (Securities and Exchange Commission -SEC-) fa temps que està alertant als inversors sobre el perill del recent mercat de les monedes digitals. Quatre dies després que Jay Clayton, president del supervisor nord-americà, insistís en els perills sobre com les ICOs poden estar infringint la legislació federal de valors, la Comissió Nacional del Mercat de Valors espanyola (CNMV) reprodueix el discurs.

La SEC ha advertit als minoristes dels mercats de moneda digital i les ICOs, incloent que, "tal com estan operant en l'actualitat, hi ha considerablement menys protecció per als inversors que als nostres mercats de valors tradicionals, amb els consegüents riscos més de frau i manipulació".

Els riscos poden anar augmentant, incloent-hi el risc que els reguladors no puguin perseguir els fraus

Al seu discurs Clayton demanava als inversors tenir en compte que "aquests mercats creuen les fronteres nacionals i que pot haver-hi negociació en sistemes i plataformes situades fora dels Estats Units. Els seus fons invertits es poden moure ràpidament cap a l'estranger sense el seu coneixement. En conseqüència, els riscos poden anar augmentant, incloent-hi el risc que els reguladors de mercat, com la SEC, no puguin perseguir de manera efectiva els actors fraudulents o recuperar el capital invertit".

Un dels motius del regulador nord-americà pel qual no veuen segur el mercat de les monedes criptogràfiques és que "vendre valors generalment requereix una llicència, i l'experiència demostra que una excessiva promoció en mercats poc actius i volàtils pot ser un indicador d'estratègies de scalping, inflar i punxar (pump and dump) i altres manipulacions o fraus".

No és la primera intervenció d'aquest tipus del supervisor dels EUA. Entre octubre i novembre ha presentat dues demandes contra la startup Tezos que va recaptar 232 milions de dòlars al juliol mitjançant la seva esperada ICO. L'empresa treballa en la seva pròpia comunitat digital, amb una cadena de blocs independent sobre la qual va estructurar tot tipus de serveis. Doncs bé, bàsicament les demandes argumenten que, legalment parlant, la companyia ha entrat en el terreny de les ofertes de valors per a la venda, cosa que les empreses només poden oferir previ registre a la SEC.

LES ICOS TAMBÉ ARRIBEN A ESPANYA

La febre de l'blockchain ha desencadenat una allau de llançaments de noves ICOs (Initial Coin Offering), també a Espanya, on hi ha projectes que s'estan decantant per les ICO per finançar-se. Projectes com Tutellus, Ethic Hub, PayPro, Globatalent o Nostrum han estat alguns dels que apunten cap al blockchain els seus models de negocis i busquen finançament a través del llançament d'una moneda digital.

De moment a Espanya, ni CNMV i Banc d'Espanya, el regulador del mercat i el supervisor dels diners, han realitzat declaracions ni valoracions directes, únicament han recollit l'opinió o en anàlisi d'altres reguladors, com han fet aquesta vegada amb la SEC.

LA XINA I COREA DEL SUD, A PEU DE GUERRA

La cautela que demana la SEC davant de les ICOs és el contrapunt contra el rebuig frontal de països com la Xina i Corea del Sud. Des del gegant asiàtic, segueixen arribant notícies que les principals companyies de minat de monedes digitals -procés de resolució de problemes matemàtics per obtenir a canvi bitcoins- busquen casa al Canadà o Suïssa.

El gegant d'aquest sector Bitmain ha anunciat que obrirà properament una nova subsidiària al Quebec, després d'informacions de la seva expansió a Suïssa. A Corea del Sud, d'altra banda, el Govern de Moon Jae In ha enviat una pilota d'oxigen a les monedes digitals i ha puntualitzat que la llei que prohibirà el comerç amb aquests actius al país està lluny de ser aprovada.

Últimas noticias