Incertesa en les criptomonedes, pendents de l'efecte contagi d'FTX

El nou CEO ha carregat durament contra Sam Bankman-Fried

Per

Bolsamania | 18 nov, 2022

Ha estat una setmana complicada per al mercat de les criptomonedes. La fallida d'FTX ha enfonsat els ànims d'un mercat on no hi ha hagut grans novetats durant els últims set dies. El bitcoin (BTC) cau lleugerament a aquesta hora després de revalorar-se un 0,6% des d'aquest dijous i es manté per sota dels 17.000 dòlars; l'ethereum (ETH), per part seva, segueix una tendència similar i tracta de mantenir els 1.200 dòlars. Durant els últims set dies, les dues 'criptos' més grans s'han deixat al voltant d'un 4% als mercats.

"Els efectes de la desfeta d'FTX segueixen fluint a través de la indústria de les criptomonedes, revelant altres vulnerabilitats i pesant fortament sobre els preus, fins i tot enmig d'un repunt dels riscos del mercat financer més ampli", explica Craig Erlam, analista sènior de mercats d'Oanda. Segons aquest expert, els riscos segueixen “esbiaixats a la baixa” enmig d'una “immensa incertesa” per quins seran els esdeveniments següents.

Les pors d'un efecte contagi són molt reals. De fet, analistes com els de JP Morgan alerten que molts inversors estan retirant els seus fons de diversos exchanges com OKX, Crypto.com o la pròpia Gemini, que durant els últims dies ha hagut de congelar les retirades d'efectiu. Segons aquests experts, el mal rendiment de les 'stablecoins' posarà més pressió sobre els preus dels 'criptos' com a BTC i asseguren que “seria difícil imaginar una recuperació sostinguda dels preus sense que s'aturi” aquesta contracció.

Mentrestant, el nou conseller delegat d'FTX en substitució de Sam Bankman-Fried (SBF), John J. Ray III, ha carregat durament contra el “nen prodigi” de les criptos en una declaració jurada realitzada davant el tribunal de fallides de Delaware.

"Mai a la meva carrera he vist una fallada tan completa dels controls corporatius i una absència tan completa d'informació financera fiable", ha asseverat Ray, que anteriorment va supervisar la liquidació d'Enron, que al seu dia va ser la fallida més gran dels mercats financers. "Des de la integritat compromesa dels sistemes i la supervisió reglamentària defectuosa a l'estranger, fins a la concentració del control en mans d'un grup molt petit d'individus inexperts, poc sofisticats i potencialment compromesos, aquesta situació no té precedents", ha afegit.

Per la seva banda, SBF ha assegurat en una entrevista amb Vox que la seva 'major cagada' va ser declarar la fallida d'FTX i va carregar durament contra els reguladors, als quals va acusar de no protegir els clients. Cal recordar que la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès) i el Departament de Justícia estan investigant FTX i que Washington treballa amb Bahames per extradir Bankman-Fried i interrogar-lo en sòl nord-americà.

A la resta del mercat, pocs moviments ressenyables a les altcoins. Ripple (XRP) es revalora un 0,6% a les últimes 24 hores, igual que Binance coin (BNB). Dogecoin (DOGE), cardano (ADA), polygon (MATIC), a la baixa. La solana (SOL) torna a desagregar-se i es deixa un 5% durant les últimes hores: val menys d'un terç que abans de la fallida d'FTX.

Últimas noticias