Fortes caigudes a les criptos pel temor d'una Fed més dura del previst

El banc central podria postergar la retallada de tipus d'interès

Per

Bolsamania | 11 des, 2023

Destacades caigudes de les criptomonedes en les darreres 24 hores. El bitcoin (BTC) perd una mica més d'un 4% i retrocedeix fins als 42.000 dòlars des dels màxims marcats diumenge passat als 44.000 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) es deixa més d'un 5% i cau des del pic assolit als 2.376 dòlars fins als 2.230 dòlars. Aquesta caiguda representa el descens més important en un sol dia del bitcoin en més d'un mes.

Les fortes reculades de les criptomonedes més grans del mercat s'han fet notar en la capitalització borsària del mercat, que ha minvat un 4% durant l'última jornada i se situa ara als 1,57 bilions de dòlars. No obstant això, aquest nivell és similar a l'assolit a la primavera de l'any 2022 passat. Així mateix, altres importants criptomonedes com XRP, solana (SOL), cardano (ADA) o dogecoin (DOGE) cedeixen entre un 3% i un 6% durant les últimes hores, amb tot just un grapat de grans tokens fent-ho bé en aquest inici setmanal.

Les dades de Coinglass mostren que, al començament de la jornada asiàtica, s'havien produït més de 335 milions de dòlars en liquidacions a les darreres 12 hores, amb 300 milions de dòlars en posicions llargues liquidades. La caiguda també va esborrar uns 1.200 milions de dòlars d'interès obert en el BTC, que actualment ronda els 17.900 milions de dòlars. El bitcoin i l'ETH van liderar les liquidacions de l'espai d'actius digitals, amb més de 89 milions de dòlars en posicions del bitcoin liquidades i 74 milions de dòlars en el ETH.

Segons Greta Yun, directora d'investigació de VDX, la correcció podria haver-se produït a causa d'una dada de feina millor del que s'esperava als Estats Units i d'una desocupació menor del que s'anticipava. En concret, l'informe d'ocupació del novembre publicat divendres passat va mostrar que la primera economia del món va crear 199.000 llocs de treball enfront dels 180.000 esperats i dels 150.000 d'octubre. Alhora, les peticions de desocupació setmanal van pujar fins als 220.000, 2.000 menys que les previstes pel consens.

Segons els experts, aquestes xifres mostren un mercat laboral més resilient del desitjat i alimenten la creença que la Reserva Federal (Fed) es podria resistir a retallar els tipus d'interès al començament del proper any. Segons dades de l'eina FedWatch de CME, el consens ja no espera una retallada a la reunió del març del banc central nord-americà, ja que la probabilitat que atorgaven a una retallada de tipus ha caigut del 57% al 45% en només una setmana.

En aquest sentit, caldrà estar pendents de la lectura de l'IPC del novembre que es coneixerà aquest dimarts i de la reunió de la Fed d'aquest dimecres per tenir més certesa sobre quin serà el full de ruta de Powell i els seus al primer trimestre de 2024. En aquests moments, tot apunta que la Fed executarà una nova pausa dels tipus d'interès aquest dimecres.

Tot i això, els experts coincideixen que el bitcoin segueix trobant-se en una posició molt sòlida. La narrativa que ha impulsat les darreres pujades, és a dir, la possible aprovació dels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) al comptat per part de la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès) segueix vigent i, si es compleixen els pronòstics, podria portar la criptomoneda reina a recuperar (i superar) els màxims històrics perduts el novembre del 2021 gràcies a un augment del capital institucional.

D'altra banda, no seria estrany que hi pogués haver noves retallades a curt termini. L'Índex de Por i Cobdícia Cripte ('Crypto Fear & Greed Index') se situa a prop dels 80 punts, indicant una situació d'extrema cobdícia al mercat.

Aquest índex mesura sis indicadors clau (volatilitat (25%), impuls i volum del mercat (25%), mitjans socials (15%), enquestes (15%), domini del bitcoin (10%) i tendències (10%)) per mesurar el sentiment del mercat cada jornada. Una lectura a la baixa d'aquesta referència pot indicar una "por extrema" que pot ser interpretada com un senyal que els inversors estan massa preocupats i sol ser entès com una oportunitat de compra. Al contrari, un ampli sentiment de “codícia” pot indicar que el mercat està a punt de patir una correcció.

Últimas noticias