Es punxa la bombolla dels ETF? El bitcoin cau fins als 42.000 dòlars
Els experts creuen que s'està donant un escenari de “comprar rumors i vendre fets”
Decebedor començament de setmana al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) cau amb moderació i se situa als 42.600 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) cedeix una mica més i baixa fins als 2.500 dòlars.
El panorama tampoc pinta gaire millor a la resta dels actius digitals. Solana (SOL) i dogecoin (DOGE) cedeixen un 2%, mentre que cardano (ADA), avalanche (AVAX) i polkadot (DOT) cotitzen amb caigudes més moderades. Per contra, XRP i Binance Coin (BNB) se salven de la crema i estan repuntant lleument a les últimes 24 hores.
La criptomoneda reina ha caigut una mica més d'un 5% des que fregués els 49.000 dòlars dijous passat després de l'aprovació dels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) al comptat. Els temors d'alguns analistes s'han confirmat i, després d'evitar-ho durant bona part de dijous i divendres, sembla que finalment s'ha donat el temut escenari de "comprar els rumors i vendre els fets" després de l'aprovació d'aquests productes d'inversió. Tot i això, alguns experts creuen que aquesta reacció no hauria d'agafar per sorpresa la gent.
Els analistes de CryptoQuant, que recentment van assenyalar que el bitcoin podria assolir els 160.000 dòlars, també van indicar que la reina dels actius digitals podria caure fins als 32.000 dòlars després de l'aprovació. Per part seva, l'equip d'anàlisi de JP Morgan s'ha passat mesos alertant que l'escalada del bitcoin no era sostenible i que els nivells de sobrecompra observats a l'actiu feien cada vegada més probable un desenllaç com el que s'ha vist aquests últims dies.
De la mateixa manera, els estrategs de Matrixport van assenyalar que els nivells d'interès obert observats en els futurs del BTC no auguraven res de bo per a la criptomoneda reina. A més, aquests experts també van argumentar que el focus del mercat passaria gradualment a l'ETH, ja que els inversors començarien a especular amb la possible aprovació dels ETF al comptat de la major altcoin del mercat, començant de nou un cicle similar al vist durant els darrers mesos. Es preveu que la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès) aprovi o rebutgi l'ETF de VanEck a finals del mes de maig.
Markus Thielen, director de recerca de Matrixport i 10x Research, destaca que la divergència de l'índex de força relativa (RSI, per les sigles en anglès) del bitcoin "assenyala una correcció" que podria estendre's més enllà dels 38.000 dòlars en què es troba un nivell de suport dinàmic per a l'actiu.
L'RSI és un indicador que mesura la magnitud dels canvis recents en el preu per analitzar les condicions de sobrecompra o sobrevenda. Una divergència en aquest índex es produeix quan un token marca un nou màxim o mínim al preu, però l'RSI no fa un nou màxim o mínim corresponent. Una divergència a la baixa es forma quan el preu d'una moneda registra un màxim més alt i l'RSI forma un mínim més baix. El BTC va assolir un màxim de dos anys a prop de 49.000 dòlars la setmana passada, que l'RSI de 14 dies no va poder confirmar. La caiguda posterior del preu ha validat aquesta divergència baixista.
Així mateix, Thielen ha indicat que bona part d'aquesta pressió baixista es pot explicar per la sortida de fons de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), el fons de bitcoin més gran del món amb més de 27.000 milions de dòlars en actius sota gestió, per altres opcions més barates. Cal recordar que, als últims dies, Grayscale va decidir cobrar un 1,5% de despeses de gestió per al seu fons, mentre que altres gestores van optar per taxes més competitives: per exemple, BlackRock va situar aquesta comissió al 0,25%.
"Hi ha hagut moltes notícies negatives al voltant de l'empresa matriu Digital Currency Group (DCG) i de la mateixa Grayscale, en particular el cobrament d'una comissió de gestió del 2,0% en un producte que en un moment va cotitzar amb un descompte del 50 % del seu valor liquidatiu. Els inversors vendran primer abans de transferir la seva exposició al BTC a un altre emissor d'ETF. Això provocarà una pressió baixista per a BTC i continuarà sent un excés", ha afegit.