El bitcoin trontolla després de la falsa aprovació dels ETF al comptat

El compte de la SEC a X va patir un hackeig i va publicar que havien estat aprovats

Per

Bolsamania | 10 gen, 2024

El mercat de les criptomonedes torna a estar molt actiu aquest dimecres. El bitcoin (BTC) cau amb ganes i se situa als 45.800 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) puja al voltant d'un 3% a les últimes 24 hores i se situa als 2.370 dòlars.

La notícia del dia són els fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de bitcoin al comptat, encara que no per les raons que s'esperen. I és que, dimarts a les últimes hores, la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès) va anunciar a X (antiga Twitter) que aprovava aquests productes d'inversió per poc després desdir-se. El president del regulador, Gary Gensler, va anunciar que el compte del regulador va ser víctima d'un pirateig i va recordar que els ETF de BTC al comptat no havien rebut, de moment, el vistiplau de l'organisme.

La notícia va provocar una gran liquidació de posicions llargues i curtes de fins a 90 milions de dòlars, segons dades de CoinGlass, i va provocar una caiguda de la criptomoneda reina des dels voltants dels 47.700 dòlars fins als nivells actuals. Mentrestant, els inversors s'han mostrat preocupats per les mesures de seguretat preses per la SEC, les declaracions de les quals poden canviar dràsticament el mercat, tot just uns dies després que el mateix Gensler tornés a alertar a X sobre el perill dels criptoactius i la necessitat de prendre's seriosament la seguretat financera i personal de cadascú en invertir en aquest sector.

Cal recordar que el regulador ha de donar avui resposta a ARK Invest i a 21Shares sobre si aprova o rebutja de manera definitiva el seu ETF. Les expectatives del mercat és que obtingui el vistiplau regulatori tant aquest producte com els altres 12 sol·licitats per companyies com BlackRock, Grayscale o Invesco, ja que així la SEC evitaria donar avantatge a una d'aquestes companyies en aprovar-ne un abans que l'altre. Anteriorment, l'aprovació de l'ETF de futurs de BTC de ProShares va provocar que acaparés un 95% del mercat.

Tot i això, durant les últimes hores hi ha hagut un creixent nombre d'analistes que han augmentat les probabilitats que el regulador acabi rebutjant, almenys de forma temporal, aquests productes. Manuel Villegas, analista d'actius digitals del banc suís Julius Baer, creu que el regulador podria argumentar que Coinbase, custodi de gairebé tots aquests ETF, opera en un mercat "de mida insubstancial", que podria ser considerat "propens a la manipulació".

Així mateix, altres experts assenyalen que els canvis sol·licitats per la SEC a algunes companyies aquests últims dies podrien indicar que la negociació entre regulador i sol·licitants està molt lluny d'estar tancada. De fet, ahir, BlackRock i VanEck van presentar documents actualitzats amb les modificacions sol·licitades per la SEC. James Seyffart, analista d'ETF de Bloomberg, ha qualificat aquesta situació d'"inaudita", encara que se segueix inclinant per una aprovació.

Sigui com sigui, un rebuig podria ser molt perjudicial per a les criptos en general i per al bitcoin en particular, ja que el mercat ha descomptat àmpliament aquesta aprovació. Alguns senyals que apunten en aquesta direcció és el recent desacoblament del Nasdaq per primera vegada en 4 anys per part del bitcoin, així com la caiguda del descompte a què cotitzen els títols de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), el fons més gran de bitcoin del món, que se situen a mínims de 2021.

I és que els experts creuen que la negativa del regulador podria provocar que els inversors es trobin de cara amb un mercat ple d'actius sobrecomprats. Tot i això, hi ha qui creu que, tot i aconseguint l'aprovació, el bitcoin experimentarà una forta pressió venedora. En aquest sentit, K33 Research ha indicat que aquest dimarts es va assolir un màxim històric en l'interès obert de futurs de bitcoin i ha recordat que, a preus actuals, és molt car mantenir posicions obertes en aquest actiu, per la qual cosa no seria estrany que els inversors intentin obtenir beneficis després de l'aprovació.

A la resta de l'espai, caigudes a la majoria d'altcoins. Solana (SOL) i cardano (ADA) cedeixen al voltant d'un 4%, mentre que avalanche (AVAX) es deixa un 8%.

Últimas noticias