El bitcoin segueix per sota dels 43.000 dòlars: els ETF han estat un fracàs?

El mercat tracta de calibrar quin serà l'impacte d'aquests productes d'inversió

Per

Bolsamania | 18 gen, 2024

Actualitzat : 12:35

Les criptomonedes segueixen sense reaccionar. El bitcoin (BTC) remunta un lleuger 0,2% a les últimes 24 hores, tot i que segueix estancat per sota dels 43.000 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) s'ha mogut a la baixa i se situa als 2.530 dòlars. Des de l'aprovació dels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de BTC al comptat, ja fa una setmana, la criptomoneda reina ha decebut el mercat amb la cotització i ha caigut una mica més d'un 7%.

Tot i això, els moviments estan sent una mica més positius en algunes altcoins. La solana (SOL) remunta un 3,5% a l'última jornada i la segueixen avalanche (AVAX), dogecoin (DOGE), tronc (TRX) i binance coin (BNB) amb pujades moderades. En canvi, altres criptomonedes alternatives com XRP, cardano (ADA) o polkadot (DOT) cotitzen lleugerament a la baixa i el saldo setmanal és clarament negatiu.

El debat a l'espai dels actius digitals se centra ara en si els fons cotitzats al comptat han estat un fracàs o si cal esperar alguna cosa més per veure'n els efectes positius potencials. Eric Balchunas, analista d'ETF de Bloomberg, creu que són, sens dubte, un èxit rotund, ja que aquests productes d'inversió han aconseguit un volum de negociació de 10.000 milions de dòlars durant els primers 3 dies de cotització. Segons Balchunas, el 2023 es van llançar 500 ETF que, en conjunt, amb prou feines van assolir un volum de 450 milions de dòlars durant tot l'any.

De la mateixa manera, altres experts assenyalen que aquests productes han aconseguit entrades netes del voltant de 21.000 BTC als primers tres dies complets de negociació, una quantitat que puja a una mica més de 900 milions de dòlars a preus actuals de mercat. L'iShares Bitcoin Trust (IBIT) de BlackRock encapçala la llista amb 16.362 bitcoins, seguit del Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC) de Fidelity, amb 12.112 bitcoins. Per contra, al capdavant de les sortides trobem el Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), que ha perdut uns 25.000 bitcoins en aquest temps, en bona mesura pel descompte amb què cotitzaven els títols i per l'alta comissió de gestió imposada per la pròpia Grayscale en comparació amb la d'altres competidors com ara BlackRock.

Per contra, els analistes partidaris de les tesis més baixistes apunten a la fluixa evolució dels preus des del seu llançament, les grans vendes de GBTC i les primeres entrades netes que, encara que han estat considerables, no han aconseguit algunes previsions alcistes de milers de milions. Segons aquests analistes, el bitcoin ha de començar a canviar de rumb aviat si vol complir les expectatives d'assolir els 50.000 dòlars i atacar els màxims històrics de 65.000 dòlars, altrament, afegeixen, el criptoactiu rei podria caure fins als 32.000 dòlars.

Per la seva banda, Jurrien Timmer, director de macroeconomia global de Fidelity, no espera que les vendes continuïn durant molt més temps. Segons aquest expert, les tendències actuals en el preu del bitcoin suggereixen un ajustament de posicionament a curt termini més que un canvi de tendència a llarg termini, per la qual cosa espera una consolidació dels guanys aconseguits durant les últimes setmanes del 2023 abans de reprendre l'escalada alcista. "La qüestió a curt termini és si es tracta d'un moment de venda. La meva conjectura és que prendrà una mica de temps consolidar els guanys recents, ara que el gran moment ha arribat. Hi va haver més d'uns quants participants que van igualar posicions futures al comptat a través del mercat de futurs o d'accions sensibles al bitcoin", ha explicat al compte de X (antiga Twitter).

Últimas noticias