El bitcoin segueix apuntalat i supera el bilió de dòlars de capitalització borsària
L'última vegada que va aconseguir aquesta fita va ser el novembre del 2021, quan va aconseguir el seu màxim històric
El bitcoin (BTC) es nega a trepitjar el fre. La criptomoneda reina ha tornat a pujar amb força aquest dimecres i ha marcat nous màxims anuals als 51.667 dòlars, el nivell més alt des del novembre del 2021, mes en què va assolir el seu màxim històric als 65.000 dòlars. L'entusiasme pels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) al comptat ha catapultat el criptoactiu rei, que ha repuntat un 20% a l'última setmana i ha igualat un altre registre important vigent des de fa més de dos anys.
En concret, el bitcoin ha aconseguit superar el bilió de dòlars en capitalització borsària per primera vegada des que arribés als seus màxims històrics al novembre del 2021. L'oferta circulant actual de BTC és de 19.627.500 BTC en el moment que s'escriu aquest article, és a dir, aproximadament el 94% de la seva oferta total, limitada a 21 milions.
Alguns operadors apunten al nivell de 64.000 dòlars a les properes setmanes, a mesura que creix la demanda de fons cotitzats de bitcoin al comptat. Dimarts, l'IBIT de BlackRock va registrar gairebé 500 milions de dòlars en entrades netes, cosa que indica una demanda de compra. A més, Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) ha aconseguit moderar les seves sortides i recentment va registrar el seu segon millor dia al mercat.
Tot i això, no tot és efecte dels ETF. Si bé els productes cotitzats estan acaparant el focus, hi ha altres catalitzadors a l'horitzó que els experts creuen que serviran d'impuls addicional per al bitcoin. Entre ells hi ha la possible aprovació dels fons cotitzats d'ethereum (ETH) i, sobretot, el halving que tindrà lloc al mes d'abril que ve.
Històricament, els halvings o reducció a la meitat de les recompenses de la cadena de blocs Bitcoin han coincidit amb cicles alcistes als mesos anteriors i posteriors a la seva compleció. Un any després del primer halving, el bitcoin va passar de 12 dòlars a gairebé 1.000 dòlars. Després del segon, va repuntar fins als 2.550 dòlars. Amb el tercer, bitcoin cotitzava als 8.700 dòlars i va assolir un màxim de 19.700 dòlars el desembre del 2020.
"Sembla lògic esperar que la reducció a la meitat del preu del BTC tingui un gran impacte. Reduir a la meitat la recompensa minera pagada per bitcoin per afegir un nou bloc a la xarxa tindrà dues conseqüències importants. En primer lloc, augmentarà l'escassetat relativa de BTC. En segon lloc, farà que bitcoin sigui més atractiu amb el temps. Aquests dos resultats podrien fer que el preu de BTC pugi a llarg termini", explica Rania Gule, analista d'XS.com.
Per tècnic, César Nuez, analista de Bolsamanía, assenyala que el comportament des del dia 23 de gener passat ha estat "espectacular". "La criptomoneda s'ha revalorat un 33% des d'aleshores i, després de superar resistències dels darrers dos anys, sembla molt probable que puguem acabar veient una extensió de les pujades fins al nivell dels 60.000 dòlars, sense descartar una tornada als màxims de tots els temps", apunta.
"Per sota, el primer nivell de suport és als voltants dels 46.000 dòlars. No descartem un suport per aquests preus abans de continuar amb la seva escalada alcista", afegeix.
Amb tot, Gule creu que és difícil predir el moviment del bitcoin i que poden passar entre 12 i 18 mesos fins que es materialitzin tots els guanys del 'halving', cosa que significa que "podríem no veure el veritable abast" d'aquest fins a " algun moment del 2025, fent que la inversió a llarg termini sigui l'opció més segura”.
"Basant-me en això, espero que el preu de BTC sigui menys volàtil amb el temps. Estarà més correlacionat amb les classes d'actius tradicionals, cosa que podria portar a una major estabilitat en els preus del bitcoin. No obstant això, podria continuar pujant a llarg termini, però no crec que tingui possibilitats de superar el nivell de 100.000 dòlars a finals d'aquest any", sentencia.