El bitcoin puja amb força al començament d'un mes històricament molt positiu
La criptomoneda reina sol pujar al juliol, especialment si el juny ha estat un mes baixista
Rebot al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) s'ha recuperat durant la sessió asiàtica i ha arribat a pujar per sobre dels 63.000 dòlars al començament de la setmana. Per la seva banda, l'ethereum (ETH) continua resistint per sobre dels 3.300 dòlars des del 24 de juny passat i se situa en aquests moments a prop de superar els 3.500 dòlars.
A la resta de les altcoins el signe és majorment positiu. La solana (SOL) remunta més d'un 5% a les últimes 24 hores, igual que avalanche (AVAX), mentre que altres tokens com dogecoin (DOGE), cardano (ADA) o polkadot (DOT) pugen més d'un 2%.
Les primeres hores del segon semestre estan sent força positives per als actius digitals. L'últim mes, el bitcoin va perdre més d'un 7% i aquesta xifra podria haver estat encara més gran, ja que divendres passat va arribar a perdre breument els 60.000 dòlars. Tot i això, el sentiment és una mica més positiu en aquests moments, ja que juliol ha estat històricament un mes positiu per a la criptomoneda reina.
Segons dades de CoinGlass, que rastreja els moviments mensuals del bitcoin des del 2013, la criptomoneda més gran del mercat ha pujat en set dels últims 11 anys al setè mes de l'any. Durant aquest període, els guanys mínims mensuals han estat del 8% i, sobretot, sempre s'han revalorat després d'un juny baixista. Entre el 2020 i el 2022, el bitcoin va pujar de mitjana un 19,5% després de caure el sisè mes de l'any.
No obstant, no hi ha grans novetats al mercat que expliquin aquest fort rebot. Com diem, l'absència de notícies positives que serveixin de catalitzador positiu és notable, encara que als últims dies el mercat ha rebut com a aigua del maig la moderació de l'índex de preus de les despeses del consum personal als EUA, l'anoemant deflactor de consum privat o índex PCE.
Aquesta referència va caure al 2,6% tant a la seva taxa general com a la subjacent, alleujant part de les preocupacions del mercat, ja que aquest indicador és un dels favorits de la Reserva Federal (Fed) per orientar la seva política monetària. Segons els analistes, si la inflació i la resta de dades macroeconòmiques segueixen pel bon camí durant els propers mesos, el banc central nord-americà podria executar la primera retallada de tipus d'interès al setembre. A hores d'ara, la Fed només preveu una baixada de les taxes oficials i s'inclina més cap al quart trimestre que cap al tercer.
Amb tot, hi continua havent força núvols a l'horitzó. D'una banda, el programa de reemborsaments de Mt.Gox amenaça de pressionar a la baixa els preus de la criptomoneda reina. De l'altra, els volums de negociació dels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de BTC al comptat, si bé ha millorat, continuen sent una mica fluixos des de fa un parell de setmanes. De fet, malgrat haver tancat amb entrades netes positives entre el 25 i el 28 de juny, aquests productes d'inversió no han estat recuperats dels més de 1.100 milions de dòlars perduts entre el 13 i el 24 de juny.
Sobre això, Naeem Aslam, director d'inversions de Zaye Capital Markets, assenyala que "molts especuladors estan alimentant l'argument que l'interès entre els operadors institucionals s'ha relaxat i la majoria pot voler que el preu caigui significativament abans de tornar a entrar-hi". De la mateixa manera, aquest expert subratlla que l'índex de Cobdícia i Por (Crypto Fear & Greed Index, en anglès) també ha experimentat una greu caiguda, cosa que suggereix que hi ha més operadors preocupats per la caiguda del preu que per un repunt.
Per a Aslam, és important que el bitcoin continuï movent-se per sobre dels 60.000 dòlars. Una caiguda per sota d'aquesta marca, explica, "obriria la conversa sobre el proper nivell de suport important", cosa que podria dirigir el bitcoin cap als 50.000 dòlars.