El bitcoin es recupera després de l'atac d'Israel a l'Iran i es prepara per al halving

No hi ha consens al mercat sobre quin serà l'efecte que tindrà en els preus

Per

Bolsamania | 19 abr, 2024

Les criptomonedes comencen amb bon to la darrera sessió d'una setmana que, tret de sorpresa, acabaran amb saldo negatiu. El bitcoin (BTC) puja amb molta força i arriba als 64.500 dòlars després de posar en perill els 59.000 dòlars durant la matinada. L'ethereum (ETH) segueix els seus passos i intenta conquistar els 3.100 dòlars després de perdre els 2.900 dòlars durant la sessió asiàtica.

La resta d'altcoins també s'han animat gràcies a l'impuls del bitcoin. Destaquen les alces de gairebé el 10% a la solana (SOL) i el repunt de més del 15% de toncoin (TON). Altres actius digitals com dogecoin (DOGE), cardano (ADA), avanalnche (AVAX) o shiba inu (SHIB) pugen entre un 3% i un 6%. De les grans criptos, XRP és la que menys es mou.

Aquesta recuperació es produeix després de l'atac d'Israel a l'Iran, que ha provocat una caiguda general a tots els mercats borsaris. La resposta arriba uns cinc dies després de l'atac de Teheran a terra israeliana i ha tingut com a objectiu la ciutat d'Ifashan, el cor del programa nuclear iranià situat al centre del país, encara que no hagi causat danys humans ni materials. Els inversors temen una represàlia de l'Iran, que de moment no s'ha pronunciat, segons informa Al Jazeera, les autoritats iranianes estan restant importància a la naturalesa de l'atac.

En aquest context arriba el bitcoin al dia de l'esperat halving, moment en què es reduiran a la meitat les recompenses per cada bloc minat. El sentiment és força mixt, com mostra l'Índex de Por i Cobdícia Cripto (Crypto Fear & Greed Index, en anglès), que ha caigut més de 10 punts en els últims dies, encara que se segueix indicant una situació de "codícia". Aquesta lectura pot ser interpretada com que el mercat està interessat en els actius digitals, ja que podrien pujar les properes jornades, no obstant això, una lectura d'"extrema cobdícia" sol indicar que les criptos podrien patir una correcció important.

La veritat és que l'interès dels inversors sembla ser-hi, almenys en el cas del bitcoin, ja que la seva taxa de domini (pes relatiu respecte a la capitalització total del mercat) ha augmentat als últims dies fins a situar-se en aquests moments per damunt del 55%, la més alta dels darrers mesos.

Tot i això, no sembla haver-hi consens sobre l'efecte que tindrà aquest quart 'halving' als preus de la criptomoneda reina i al mercat en conjunt. Tradicionalment, aquest esdeveniment ha estat considerat alcista, ja que ha coincidit amb cicles de fortes pujades a les setmanes prèvies i posteriors a la seva compleció. Tot i això, en aquesta ocasió els analistes creuen que factors com l'efecte dels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de BTC al comptat han avançat gran part d'aquest cicle alcista, mentre que altres opinen que la situació global és tan diferent de les passades que és impossible utilitzar les anteriors reduccions a la meitat com a referència.

Per a Markus Thielen, fundador de 10x Research, aquest esdeveniment clarament no provocarà pujades al bitcoin i, de fet, podria portar just el contrari pel fet que no complirà amb les expectatives del mercat. Segons aquest expert, les poques entrades netes als ETF de BTC al comptat son un senyal inequívoc que no hi haurà un gran repunt dels preus una vegada es completi aquest procés. "Crec que gran part del repunt del bitcoin es basa en expectatives errònies. Crec que el que és realment crucial és que aquests fluxos d'ETF no es van aturar del no-res, es van aturar al voltant del 12 de març, quan van sortir la lectura d'inflació i l'Índex de Preus a la Producció”, explica.

En aquests moments, el mercat valora menys de tres retallades dels tipus d'interès per part de la Reserva Federal (Fed), menys de les pronosticades pel banc central al març i pel consens a principis d'any. De la mateixa manera, Thielen assenyala que el context macroeconòmic actual d'inflació elevada i tipus d'interès alts és molt diferent del dels anteriors halvings, raó de més per pensar que no hi haurà grans pujades. "Ja no tenim els motors que van fer pujar els preus dels 40.000 als 70.000 dòlars. Els inversors en actius tradicionals ja no piquen", sentencia.

Últimas noticias