El bitcoin es pren un respir després de disparar-se per sobre dels 58.000 dòlars
La capitalització segueix per sobre del mil milions de dòlars
Actualitzat : 12:26
Lleus caigudes per al bitcoin i el mercat de les 'criptos' aquest dilluns, després d'haver catapultat diumenge fins a una nova marca a prop dels 60.000 dòlars. La més cotitzada de les monedes de xifrat va deixar una altra fita històrica al voltant dels 58.500 dòlars, per corregir marginalment fins al voltant dels 56.000 dòlars aquest dilluns. La capitalització de la creació de Satoshi Nakamoto segueix per sobre del mil milions de dòlars, un acumulat que va superar per primera vegada divendres.
El valor total del bitcoin i les altcoins és d'1,7 mil milions de dòlars, en un creixement exponencial des que el 8 de febrer el fundador de Tesla, Elon Musk, va fer pública una compra de 1.500 milions de dòlars en bitcoins, cosa que va deslligar una onada de suport corporatiu que no ha fet més que inflar el preu. Segons algunes informacions, el segon home més ric del món hauria guanyat ja 1.000 milions amb aquesta inversió.
La moneda digital ha pujat més d'un 90% des de principis de gener, ja que va començar l'any per sota dels 30.000 dòlars, però, el bitcoin té un historial de fortes oscil·lacions de preus i ha caigut bruscament en diverses ocasions des de la seva creació el 2009. Sense anar més lluny, el mes passat, quan va superar la barrera dels 40.000 dòlars a principis de gener, va desencadenar una tendència baixista que el va fer caure fins als 30.000 dòlars a finals de mes.
No obstant això, després d'haver superat els 50.000 dòlars el 16 de febrer, ha continuat el seu impuls a l'alça i va superar els 58.000 dòlars diumenge, mentre els analistes es pregunten si el preu és sostenible i avisen que la volatilitat inherent en el criptoactiu, sumada al fet que el volum total d'inversions en la moneda de Nakamoto amb prou feines supera els 11.000 milions de dòlars, és un suport feble a un preu sobrevalorat.
Alguns analistes avisen dels obstacles que afronta el bitcoin, com ara que encara està lluny de convertir-se en una forma de pagament àmpliament utilitzada. "No és actualment una forma eficient de realitzar transaccions de gran volum, i certament no és un dipòsit de valor, ja que la volatilitat del seu preu, del 80%, és una dotzena de vegades més gran que la de l'euro i set vegades més gran que la del ruble rus", argumenta Harley Bassman, soci gerent de Simplify Asset Management, qui sí que ho considera "un actiu especulatiu".
Els preus del bitcoin i el seu rol d'actiu reserva i rival de l'or no són sostenibles si no és que les fortes oscil·lacions de la moneda criptogràfica es calmin ràpidament, subratllen els experts de JP Morgan. Durant els últims tres mesos ha presentat una volatilitat del 87% enfront del 16% de l'or i al tipus de canvi actual, la moneda digital ja ha duplicat l'or en termes de capital risc la volatilitat realitzada a tres mesos de la moneda digital, subratllen els analistes del banc d'inversió.
"La recent història del bitcoin ens demostra que cada vegada que s'inicia un nou cicle alcista aquest s'endinsa en un moviment parabòlic que dura un any per després corregir/drenar les pujades durant un període que dura dos anys", comenta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía. "Durant aquest període el preu corregeix a prop del 80% de la pujada prèvia i després arriba un nou 'halving' i a partir d'aquí, a poc a poc, es construeix un nou cicle alcista. L'actual cicle alcista estaria lluny encara d'assolir-se i per tant les possibilitats del bitcoin són moltes", conclou.