El bitcoin entra en una nova fase: el ral·li "no es frenarà" després de superar els 100.000 dòlars
L'elecció de Paul Atkins com a nou secretari de la SEC ha catapultat el criptoactiu
El bitcoin (BTC) ha fet història: la criptomoneda reina ha superat per primera vegada a la seva història els 100.000 dòlars. El 'ral·li' iniciat pel triomf de Donald Trump a les eleccions presidencials dels Estats Units ha arribat al punt àlgid amb l'elecció de Paul Atkins com a nou president de la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès). Però sembla que l'optimisme del mercat no hagi tocat sostre.
Això és perquè Atkins és un reconegut entusiasta de les criptomonedes i ha exercit com a copresident de la Digital Chamber's Token Alliance, una associació de defensa de les criptos, des del 2017. Segons Kathleen Brooks, directora d'investigació d'XTB, Atkins podria "revisar o revertir els canvis que es van realitzar durant l'era Biden" i és "poc probable" que adopti una postura tan bel·ligerant com la del seu predecessor, Gary Gensler.
Sota el mandat de Gensler, la SEC va confrontar de manera directa amb el sector dels criptoactius, demandant nombroses companyies com Coinbase o Ripple, i va exercir una ferma aplicació de les lleis de valors sobre la negociació de criptoactius. A més, el president sortint de la SEC es va negar a elaborar normes específiques per al sector, defensant que les lleis vigents eren suficients per regular un sector similar al "Salvatge Oest", ple de fraus i riscos.
"La SEC hauria d'estar amb l'orella posada a terra per donar cabuda a l'activitat que no és delictiva i permetre que els mercats floreixin perquè així ajuda a reduir els costos per als inversors i per a les persones que estan tractant de reunir capital." Aquesta és la raó per la qual tenim mercats financers”, va assegurar Atkins en una entrevista a un podcast de criptomonedes l'any passat.
Cal assenyalar que Atkins ja va treballar per a la SEC entre 2002 i 2008 sota la presidència de George W. Bush. Durant la seva carrera al regulador, assenyala Brooks, Atkins va mostrar una clara inclinació en contra de regular els mercats financers i va advocar per la protecció dels inversors individuals. També va pressionar per reduir el pressupost de l'organisme de control d'auditories dels Estats Units, el Public Company Accounting Oversight Board, i es va oposar a algunes de les normes que imposava als auditors.
EL RAL·LI CONTINUARÀ
Com diem, el nomenament d'Atkins ha estat rebut amb fortíssimes pujades per part del bitcoin i d'altres criptomonedes. Però, lluny de refredar-se, els experts semblen tenir força clar que l'objectiu a curt termini torna a estar per sobre del seu màxim històric, situat ara als 103.900 dòlars.
"Dubtem que el ral·li s'aturi aquí i, en canvi, la ruptura per sobre dels 100.000 dòlars, un nivell psicològicament significatiu, podria anunciar una nova fase del mercat alcista de bitcoin", afirma Brooks.
Altres experts com Brett Reeves, director de la xarxa Go al proveïdor d'infraestructura d'actius digitals institucionals BitGo, destaca que la fita reflecteix "la confiança creixent" en el bitcoin com a "reserva de valor i resguard per a la incertesa econòmica".
Per part seva, David Morrison, analista sènior de mercats a Trade Nation, considera que el repunt de més del 50% des de l'elecció de Trump és un símptoma que les coses han canviat substancialment per a les criptomonedes a l'últim mes. "A principis d'agost, el bitcoin va cotitzar breument per sota dels 50.000 dòlars. Des d'aleshores, no ha mirat enrere", ha indicat, alhora que recorda que els plans de Trump, com la creació d'una reserva estratègica de bitcoin, podrien continuar impulsant els preus.
Més caut es mostra Dan Coatsworth, analista d'inversions d'AJ Bell, que demana una mica de cautela a causa de l'elevada volatilitat del criptoactiu rei. "És volàtil, impredictible i està impulsat per l'especulació, cosa que no el converteix en una inversió que permeti dormir tranquil", recorda aquest expert, que creu que superar els 100.000 dòlars "no vol dir que el bitcoin s'hagi tornat convencional: és simplement un factor psicològic i, en última instància, un número”.
Si bé Coatsworth reconeix que hi ha hagut múltiples senyals alcistes, com el creixent interès institucional en la criptomoneda reina, també ho és la "facilitat" de "deixar-se portar pel FOMO (por de perdre's alguna cosa)". "El bitcoin ha caigut en el passat tan ràpid com ha pujat i, certament, no és una inversió per als febles de cor", recorda.
"El rendiment superior del bitcoin parla d'alguns inversors que busquen actius 'durs', el subministrament dels quals no pot ser creat del no-res per banquers centrals o governs, com passa amb els diners i els bons sobirans. També recorda els anys 70, quan les matèries primeres, especialment l'or i el petroli, van superar tota la resta durant un període d'alta inflació i tensions geopolítiques, particularment a Orient Mig”, apunta.
CAS BAIXISTA?
Per això, Coatsworth creu que qualsevol que estigui disposat a afegir bitcoin a la seva cartera ho haurà d'estar igualment a acceptar una caiguda dels preus, ja que aquest pot ser "un cas de l'emperador nu". En aquest sentit, l'analista d'AJ Bell recorda que el Banc de Pagaments Internacionals va estimar que al voltant de tres quartes parts dels compradors del bitcoin entre el 2015 i el 2022 "probablement van perdre diners" malgrat l'enorme augment en el preu de la criptomoneda, "gairebé amb certesa perquè es van deixar portar just en el moment equivocat”.
"El bitcoin no genera ingressos ni paga dividends, de manera que l'acció del preu està impulsada en gran mesura pel sentiment. Si compres, estàs confiant que algú pagarà més que tu més endavant per obtenir guanys. Encara que això també és cert per les accions en empreses, els ingressos a l'economia real proporcionen una àncora perquè el sentiment es consolidi. Fins i tot amb aquesta força estabilitzadora, els mercats de valors poden ser prou volàtils”, explica.
D'altra banda, Coatsworth assenyala que hi ha "diversos" desafiaments que podrien obstaculitzar el creixement a llarg termini del criptoactiu rei. Entre ells, l'estrateg d'AJ Bell assenyala la incertesa regulatòria a molts països i les preocupacions mediambientals relacionades amb la mineria de bitcoin i el consum energètic. A més, l'aparició de monedes digitals emeses per bancs centrals (CBDC, per les sigles en anglès) representa una "espasa de doble tall". "Encara que semblen validar el concepte de monedes digitals, també plantegen una competència directa a les criptomonedes descentralitzades com el bitcoin", apunta.
Així mateix, l'adopció a llarg termini de les criptomonedes per part de consumidors, empreses i inversors "segueix sent altament incerta". "La volatilitat del bitcoin desafia la seva utilitat com a moneda, i, encara que els nous fons cotitzats en borsa (ETF, per les sigles en anglès) als EUA han atret interès inicial, els inversors institucionals poden continuar sent cautelosos a l'hora d'incorporar criptomonedes a les seves carteres. Com sempre, els inversors minoristes no haurien d'apostar tot si no estan disposats a perdre'l”, sentencia.
Per la seva banda, Brooks recorda que el BTC ha mantingut una estreta relació amb els valors tecnològics, per la qual cosa es podrien veure guanys en companyies del sector i en índexs com el Nasdaq a curt termini. "També cal dir que l'auge de les criptomonedes està absorbint la liquiditat del mercat. Això podria repercutir en altres classes d'actius, especialment als mercats borsaris europeus, el rendiment dels quals és baix. És un tema que val la pena vigilar", conclou.