El bitcoin consolida els 23.000 dòlars i el mercat posa el focus en la Fed
Els inversors es divideixen entre els que creuen que no ha tocat fons i els que sí
Signe mixt al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) repunta un 0,15% en les darreres 24 hores i es manté per sobre dels 23.000 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) es deixa més d'un 1% i s'allunya dels 1.600 dòlars.
Les dades macroeconòmiques dels Estats Units segueixen sense donar un clar suport a la criptomoneda reina. L'última lectura del PIB nord-americà mostra que el creixement de la primera economia del món s'ha moderat als darrers tres mesos, mentre que les dades del mercat laboral suggereixen tot el contrari. Amb tot, el bitcoin va recuperar els 23.000 dòlars i tot sembla indicar que no canviarà la tendència al quart termini: a l'última setmana, el repunt és del 9%, mentre que des del començament d'any ha pujat un 35%. Molts experts segueixen sense creure que aquestes pujades siguin sostenibles, mentre que altres opinen tot el contrari.
“El bitcoin va retallar pèrdues en tornar les esperances d'un aterratge suau després d'unes dades del PIB nord-americà millors del que s'esperava i sembla preparat per consolidar-se aquí fins a la decisió del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès) de la propera setmana”, assenyala Edward Moya, analista sènior de mercats d'Oanda.
En aquesta tessitura se situa també Naeem Aslam, analista en cap de mercats d'AvaTrade, que creu que la debilitat del dòlar nord-americà està darrere d'aquest repunt a les criptos. “El canvi en la postura monetària de la Reserva Federal (Fed) va provocar debilitat en l'índex del dòlar. A més, els especuladors creuen que l'hivern del bitcoin s'ha acabat”, afegeix aquest expert. Segons l'eina FedWatch de CME, hi ha un 98% de probabilitat que el banc central pugi els tipus d'interès en 25 punts bàsics.
Per a Jason Pagoulatos, soci del grup de recerca Delphi Digital, “el mercat sap que les pujades de tipus continuaran, però a un ritme més lent fins que arribin a la taxa terminal”. "La qüestió principal sobre la qual la gent està intentant obtenir claredat és quant de temps i després, el que això significa en última instància per als indicadors que encara estan mostrant signes de fortalesa, com el mercat laboral", apunta.
“El nivell de preu que més importa són els 30.000 dòlars. Aquest és un nivell de resistència important que el bitcoin necessita trencar per moure's a l'alça”, afegeix Aslam.
Així mateix, els experts de Julius Baer destaquen que tan “probable” és que les criptomonedes “hagin deixat enrere el pitjor” del criptohivern com que “les ferides d'aquesta crisi trigaran més temps a cicatritzar”. “La taca que el fiasco d'FTX ha deixat a les borses centralitzades no ha desaparegut. Reiterem la nostra valoració que cal més regulació per restaurar la confiança perduda, cosa que conduirà a la igualtat de condicions entre el món de les criptomonedes i les finances”, sentencien.
En aquest sentit, cal assenyalar que Coinbase ha estat multada pel banc central dels Països Baixos (DNB) amb 3,3 milions d'euros per no complir les lleis contra el blanqueig de capitals i finançament del terrorisme en prestar serveis al territori neerlandès durant gairebé dos anys sense haver-se registrat al DNB. D'altra banda, Binance segueix sota l'escrutini de les autoritats dels Estats Units.
Finalment, cal assenyalar que Tesla va tancar el segon trimestre consecutiu sense vendre cap bitcoin després de desfer-se del 75% que tenia l'estiu passat.
A la resta del mercat, comportament desigual. Ripple (XRP) i dogecoin (DOGE) cedeixen lleugerament i la solana (SOL) perd un 2%, mentre que polygon (MATIC) es dispara un 9%. MATIC ha pujat al voltant del 45% el 2023 enmig d'un repunt en les transaccions diàries, mentre que la plataforma Polygon té el segon nombre més gran d'usuaris actius diaris (DAU), segons dades de Token Terminal.