El BdE alerta sobre les 'criptos': "És un mercat més gran que el de les subprime"
De Cos ha posat èmfasi, novament, en l'augment de les interconnexions amb el sistema financer tradicional
El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha tornat a insistir en els riscos associats al mercat de les criptomonedes. El banc central d'Espanya ja va advertir recentment, a l'informe d'estabilitat financera, sobre les interconnexions amb la resta del sistema financer d'aquests actius que "han augmentat substancialment", segons ha emfatitzat a la clausura del Master en Finance d'ESADE.
Un exemple, segons el parer del BdE, és el "sobtat augment del nombre d'inversors en criptoactius (tant institucionals com minoristes). A més, la gamma de productes sofisticats al voltant dels criptoactius s'ha ampliat, amb una cartera creixent de fons cotitzats (ETF), fons d'inversió i contractes de futurs referenciats als criptoactius. Això darrer ha estat clau per atraure noves cohorts d'inversors a l'espai dels actius digitals”.
A més, "algunes grans empreses privades van anunciar públicament el seu interès a utilitzar criptoactius per a la gestió d'efectiu, mentre que d'altres van fer campanya a favor seu", ha incidit de Cos.
Amb aquesta quantitat d'iniciatives, no és estrany la important evolució que han experimentat els mercats de criptoactius en els darrers temps, prossegueix el governador del BdE.
A Espanya, el seu volum de transaccions, segons algunes estimacions, puja a uns 60.000 milions d'euros el 2021. No obstant això, també són molt menys madurs del que es creu, i encara, en termes agregats, aquest mercat només representa al voltant de l'1% del sistema financer mundial. Alhora, "no hem de passar per alt el fet que aquest mercat ja és més gran que el de les hipoteques subprime durant el període previ a la crisi financera mundial", subratlla de Cos. I posa l'accent en el fet que "els volums de negociació d'alguns dels tipus d'actius més representatius (incloent-hi el bitcoin, l'ethereum i el tether) es van acostar ocasionalment, s'acosten als de la Borsa de Nova York (entre el 70% i el 95%)”.
El governador del BdE ha assenyalat la seva elevada volatilitat, així com la preocupació que suscita entre les autoritats financeres. Per exemple, "al Consell d'Estabilitat Financera (CEF) hem subratllat recentment que, si no es regulen i supervisen adequadament, aquests mercats podrien assolir ràpidament un punt d'inflexió", diu de Cos. Com a fonts de risc, destaca “l'impacte potencial dels criptoactius en el bon funcionament dels mercats financers”.
El governador del banc central espanyol també assenyala que "una font de vulnerabilitat té a veure amb l'impacte al sector bancari". Així mateix, alerta de la "potencial consolidació dels criptoactius com a mètode de pagament alternatiu, que amenaça de crear sistemes de transferència de valor paral·lels". A més, incideix que "atès que els criptoactius també es poden utilitzar per a activitats il·lícites, incloent-hi el blanqueig de diners, la integritat financera es veu afectada".
"En vista de la magnitud dels reptes" de Cos també indica que "estan prenent forma una sèrie d'iniciatives normatives de reglamentació. Es combinen els advertiments públics sobre els riscos de comprar i/o tenir monedes virtuals, i iniciatives tant nacionals com a internacionals que són de la major importància atès el caràcter global dels criptoactius".