El BCE alerta sobre les "traïdores" promeses de Facebook amb libra
Europa no hauria de donar l'esquena a l'euro en favor de les "promeses seductores, però traïdores" de libra, declara
El Banc Central Europeu (BCE) ha alertat aquest dilluns que Europa no hauria de donar l'esquena a l'euro en favor de les "promeses seductores, però traïdores" de libra, la moneda digital de Facebook que es llançarà el 2020.
Durant un discurs pronunciat aquest dilluns a Frankfurt, el membre del Comitè Executiu del BCE Yves Mersch ha criticat la iniciativa de Facebook de llançar la seva pròpia divisa. "És la mateixa gent que va haver de donar explicacions davant els legisladors dels Estats Units i la Unió Europea per les amenaces a les nostres democràcies com a resultat de la seva gestió de dades personals a la seva xarxa social", ha afirmat.
"Espero sincerament que la gent d'Europa no sigui temptada a abandonar la seguretat i solidesa de les solucions i canals de pagament establerts a favor de les promeses seductores, però traïdores del cant de sirena de Facebook", ha postil·lat.
El banquer ha indicat que els diners només poden complir la seva funció si estan recolzats per un estat, és a dir, pel sector públic. Per contra, l'ecosistema de libra "no només és complex, sinó que és semblant a un càrtel". Mersch ha criticat que, a diferència dels bancs centrals, els "conglomerats d'entitats corporatives només rendeixen comptes als seus accionistes i membres".
"Els diners només poden inspirar confiança i complir les seves funcions socioeconòmiques clau si estan recolzats per una institució pública independent i responsable que no s'enfronta als inevitables conflictes d'interès de les institucions privades", ha afegit.
Pel que fa als aspectes legals de la implementació de libra a la Unió Europea, Mersch ha afirmat que suposa un "desafiament" per a les autoritats reguladores i supervisores del bloc comunitari i dels estats membres, ja que les empreses que donen suport a la moneda digital tenen la seva seu a tercers països. Una manera de controlar això, segons el banquer, seria exigir que la Reserva de Lliura mantingui en custòdia els estats membres un nivell de reserves equivalent a la quantitat de libres en circulació en cada un d'aquests països.
Així mateix, Mersch ha alertat que depenent del nivell d'acceptació i de la quantitat d'euros que es facin servir per recolzar a libra, el seu ecosistema "podria reduir el control del BCE sobre l'euro, alterar els mecanismes de transmissió de política monetària i soscavar el paper internacional de la moneda única".
"A causa que els diners són un bé públic, els diners i la sobirania estatal estan lligats inexorablement, així que la noció d'una divisa sense estat és una aberració sense fonaments sòlids en l'experiència humana", ha defensat el luxemburguès.