Caos comptable a FTX: més de 50 empreses no hi tenien controls de cap tipus, segons el CEO

John J. Ray ha criticat durament el paper de Bankman-Fried i altres directius

Per

Bolsamania | 10 abr, 2023

El conseller delegat d'FTX, John J. Ray III, ha donat més detalls sobre els motius que van portar a la fallida la criptoborsa fundada i anteriorment dirigida per Sam Bankman-Fried. Segons un escrit presentat el 9 d'abril passat davant el Tribunal de Fallides de Delaware, l'encarregat de liquidar l'exchange ha assenyalat que l'equip va trobar “àmplies deficiències” en els controls de més de mig centenar d'empreses del grup.

56 entitats d'FTX Group no elaboraven estats financers de cap mena. 35 entitats d'FTX Group utilitzaven QuickBooks com a sistema de comptabilitat i depenien d'una barreja de documents de Google, comunicacions de Slack, unitats compartides i fulls de càlcul d'Excel i altres solucions no empresarials per gestionar els seus actius i passius”, explica l'escrit presentat pels liquidadors de la companyia.

QuickBooks és un paquet de programari de comptabilitat dissenyat per a petites i mitjanes empreses, noves empreses i autònoms. D'acord amb Ray, l'aplicació "no va ser dissenyat per satisfer les necessitats d'una empresa gran i complexa com la d'FTX Group, que manejava milers de milions de dòlars en valors, moneda fiduciària i transaccions de criptomonedes a múltiples continents i plataformes".

Segons ha assenyalat l'equip directiu d'FTX, els deficients controls van provocar que 80.000 transaccions quedessin com a “apunts comptables sense processar”.

“Per complicar encara més les coses, els registres de QuickBooks es feien sovint mesos després que es produïssin les transaccions, cosa que feia impossible informes financers i gestió de riscos en temps real. Les transaccions d'actius digitals es rastrejaven a QuickBooks utilitzant l'entrada genèrica “inversions en criptomoneda”, però no existia a QuickBooks un registre detallat que reflectís en què consistien realment aquestes inversions en criptomoneda, cosa que dificultava enormement o impossibilitava la conciliació amb altres fonts de dades”, han afegit.

Així mateix, Ray ha destacat que Alameda Research, braç inversor de la companyia, tenia “sovint dificultats per entendre quines eren les seves posicions, i encara menys per cobrir-les o comptabilitzar-les”. Per a la gran majoria dels actius, explica, “el manteniment de registres d'Albereda era tan pobre que és difícil determinar com es van marcar les posicions”.

Els liquidadors d'FTX també han subratllat que, en una comunicació interna, Bankman-Fried va descriure Alameda com "hilarantment més enllà de qualsevol llindar de qualsevol auditor de ser capaç d'obtenir fins i tot parcialment a través d'una auditoria". “Alameda és inauditable. No ho dic en el sentit “una gran empresa de comptabilitat tindrà reserves a l'hora d'auditar-la; ho dic en el sentit de només som capaços de fer-nos una idea aproximada de quins són els seus balanços, per no parlar de res com un historial complet de transaccions. De vegades vam trobar actius per valor de 50 milions de dòlars als quals havíem perdut la pista; així és la vida”, hauria assegurat Bankman-Fried, segons han assenyalat a l'escrit.

"Les declaracions de Bankman-Fried evidencien els reptes que una empresa auditora competent hauria hagut de superar per auditar el negoci d'Albereda", han afegit des de l'equip directiu de la criptoborsa.

D'altra banda, Ray ha criticat durament el paper de Bankman-Fried i altres directius de la companyia com Nishad Singh i Gary Wang, els quals “no tenien experiència en gestió de riscos o direcció d'empreses, controlaven gairebé tots els aspectes significatius del grup FTX”. "Es considerava que Bankman-Fried tenia la darrera paraula en totes les decisions importants, i Singh i Wang se sotmetien en gran mesura a les seves ordres", ha afegit Ray.

A més, el nou CEO d'FTX destaca que la companyia patia una alarmant falta de “personal o directius independents o amb experiència en finances, comptabilitat, recursos humans, seguretat de la informació o ciberseguretat, i no tenia cap funció d'auditoria interna”. “A més a més, la supervisió del consell d'administració era pràcticament inexistent. Nombroses responsabilitats importants no es delegaven en altres executius o directius, ni tan sols quan aquests havien estat contractats”, ha afegit.

Les últimes setmanes, la direcció d'FTX va informar que aquests alts càrrecs van rebre pagaments i préstecs per valor de més de 3.000 milions de dòlars, alhora que van assenyalar que al voltant de 9.000 milions seguien en parador desconegut.

Últimas noticias