Caigudes en les 'criptos', pendents de l'ocupació i l'actualització Shangai d'ethereum

L'ethereum podria experimentar una important pressió venedora després de completar-la

Per

Bolsamania | 06 abr, 2023

Caigudes destacades al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) retrocedeix un 1,5% a les últimes 24 hores, tot i que manté els 28.000 dòlars i s'ha aconseguit estabilitzar després de l'obertura a Europa. Per part seva, l'ethereum (ETH) segueix una trajectòria similar: retrocedeix un 1%, cau lleugerament per sota dels 1.900 dòlars i comença a remuntar.

Els dubtes provocats per la proximitat de l'informe d'ocupació dels Estats Units no han estat aliens als actius digitals. L'enquesta ADP del març va estimar que es van crear 145.000 nous llocs de treball a la primera economia del món, una dada molt per sota de les 200.000 noves nòmines que n'esperava el consens. Així mateix, el sector serveis nord-americà es va expandir lleugerament al març, però el creixement de l'ocupació i de les noves comandes es va alentir més del que s'estimava.

“Va ser un dia típic d'aversió al risc als mercats financers. Els bons del Tresor dels EUA van pujar, els rendiments van baixar i les accions també van caure. Les dades febles van encoratjar l'expectativa que la Reserva Federal (Fed) podria acabar aviat amb les pujades dels tipus d'interès”, explica Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

Per això, Michael Hewson, analista en cap de mercats a CMC Markets UK, destaca la importància de l'informe d'ocupació que es publicarà demà. “És el proper catalitzador, encara que a jutjar per les dades recents, el mercat laboral dels EUA encara sembla força sòlid”, alerta. Així mateix, Hewson recalca que una mala dada d'ocupació, sumada a una feble lectura de l'IPC la setmana que ve, podria empènyer la Fed a apujar els tipus d'interès en 25 punts bàsics.

Així opina Loretta Mester, presidenta de la Fed de Cleveland, que creu que el banc central ha de continuar apretant els mercats i apujar els tipus per sobre del 5%. "Precisament, com més haurà de pujar el tipus dels fons federals a partir d'ara i durant quant de temps haurà de continuar sent restrictiva la política dependrà de quant baixin la inflació i les expectatives d'inflació", va explicar. En aquests moments, l'eina FedWatch de CME atorga un 54% de probabilitat que la Fed mantingui els tipus al nivell actual (475-500 punts bàsics) en el seu conclave del proper 3 de maig.

D'altra banda, caldrà continuar prestant atenció al preu de l'ethereum davant la imminent arribada de l'actualització Shangai, que està prevista que es completi el 12 d'abril. L'actualització, també anomenada Shapella, marcarà la finalització de la transició completa d'Ethereum a una xarxa 'proof-of-stake' (prova de participació, PoS) i permetrà la retirada d'ETH apostat.

Des del 2020, més de 16 milions d'ETH s'han estacat, cosa que podria generar una important pressió venedora. Cal recordar que, després de completar La Fusión, el preu de l'ethereum va caure un 20% en només una setmana. Amb tot, alguns analistes assenyalen que és poc probable que hi hagi caigudes voluminoses, ja que una bona part dels inversors amb ETH estacat tenen un perfil a llarg termini, cosa que hauria d'ajudar que la pressió venedora es reparteixi durant diversos dies.

Finalment, Naeem Aslam, director d'inversions a Zaye Capital Markets, subratlla que els inversors haurien d'estar atents a la possible pujada dels preus del bitcoin i de l'or durant els propers mesos si les tensions geopolítiques entre els Estats Units i la Xina continuen augmentant.

A la resta del mercat, caigudes generalitzades als principals criptovalors. El ripple (XRP) perd un 4,4% a les últimes hores igual que el dogecoin (DOGE), mentre que el cardano (ADA), polygon (MATIC) i la solana (SOL) retrocedeixen per sobre de l'1%.

Últimas noticias