BlackRock està estudiant el bitcoin i creu que la guerra Rússia-Ucraïna accelerarà la seva adopció
Creu que les monedes digitals són una eina per liquidar transaccions internacionals
El president executiu de BlackRock, Larry Fink, creu que la guerra entre Rússia i Ucraïna podria acabar accelerant les monedes digitals com a eina per liquidar transaccions internacionals, ja que el conflicte posa en perill les forces que han regit la globalització de les últimes tres dècades. En una carta als accionistes de la gestora d'actius més gran del món, Fink va dir que la guerra empenyerà els països a reavaluar la dependència de les divises, i que BlackRock estava estudiant les monedes digitals i les stablecoins a causa del creixent interès dels clients.
"Un sistema global de pagaments digitals, acuradament dissenyat, pot millorar la liquidació de les transaccions internacionals, reduint alhora el risc de blanqueig de diners i corrupció", va dir.
El to semblava ser diferent del maig de l'any passat, quan Fink va plantejar algunes preocupacions al voltant de la volatilitat i va dir que era massa aviat per determinar si les criptodivises eren només una eina de comerç especulatiu.
A la carta, Fink també ha explicat que BlackRock havia suspès la compra de qualsevol valor rus a les carteres d'índexs actius després de la invasió d'Ucraïna per part de Moscou.
"Les darreres setmanes, he parlat amb innombrables parts interessades, incloent-hi els nostres clients i treballadors, que busquen entendre què es podria fer per evitar que el capital es desplega a Rússia. Creiem que aquesta és la definició del nostre deure fiduciari", va dir Fink.
L'exposició total dels clients de BlackRock Inc. a Rússia s'havia reduït a menys de 1.000 milions de dòlars a principis d'aquest mes, enfront dels 18.000 milions de dòlars que tenia abans que la invasió d'Ucraïna per part de Moscou provoqués sancions occidentals i el tancament del mercat de valors rus, segons les xifres facilitades per la gestora d'actius aquest mes.
S'espera que l'impacte del conflicte a les cadenes de subministrament mundials -ja colpejades als dos últims anys per la crisi del coronavirus- contribueixi a les pressions inflacionistes que empenyen els bancs centrals mundials a endurir les seves polítiques monetàries i a revertir les mesures acomodatícies impulsades per la COVID-19.
"Encara que els balanços de les empreses i els consumidors són forts avui dia, cosa que els dona un matalàs més gran per trampejar aquestes dificultats, una reorientació a gran escala de les cadenes de subministrament serà intrínsecament inflacionària", va dir Fink.
Va dir que els bancs centrals estaven lidiant amb un dilema al qual no s'havien enfrontat en dècades, perquè havia d'escollir entre viure amb una alta inflació o frenar l'activitat econòmica per contenir les pressions dels preus.