BBVA i Repsol impulsen una línia de crèdit de 325 milions d'euros basada en la cadena de blocs
És la primera acció d'un acord entre les dues companyies per desenvolupar solucions financeres basades en la tecnologia distribuïda
BBVA i Repsol acaben de tancar la primera operació d'una línia de crèdit (RCF, 'Revolving Credit Facility', per les sigles en anglès) basat en la cadena de blocs. La negociació de l'acord, que preveu un crèdit de 325 milions d'euros a llarg termini, s'ha tancat completament en la xarxa de cadena de blocs de BBVA, cosa que ha permès reduir el procés de dies a hores, incorporant-hi una total transparència per al seguiment i aprovació de la documentació.
En usar la tecnologia DLT (Distributed Ledger Technology) les dues empreses han llançat aquest pilot que torna a ser pioner al camp del finançament corporativa i suposa el tret de sortida d'una aliança per explorar el potencial de la tecnologia DLT a les finances corporatives.
"Amb aquesta operació, BBVA segueix integrant tecnologia innovadora i disruptiva als productes de finançament per als seus clients corporatius i els ofereix les millors solucions per atendre les seves necessitats", ha explicat Alícia Pertusa, responsable d'Estratègia i Blockchain de BBVA, durant la seva participació en la tercera jornada del seminari d’APIE 2018 (Associació de Periodistes d'Informació Econòmica), que es realitza a la UIMP (Universitat Internacional Menéndez Pelayo) a Santander i que patrocina BBVA.
Per a Repsol, l'acord amb BBVA és un pas més en la seva aposta per la digitalització i la innovació. La companyia energètica ha identificat la cadena de blocs com a tecnologia de gran potencial i com a avantatge competitiu per a nous negocis. Repsol compta ja amb un laboratori per a les seves línies de desenvolupament: millora dels seus processos financers, als quals aportarà seguretat i eficiència, i avenços en la cadena de subministraments i fidelització de clients.
"Repsol vol contribuir de manera activa en entorns de col·laboració. La cadena de blocs és una tecnologia disruptiva que ha vingut per quedar-se i l'acord amb BBVA suma a la nostra estratègia per impulsar la digitalització en totes les nostres àrees d'activitat", va indicar la directora de Blockchain i Experimentació Digital de Repsol, Núria Ávalos.
ALTRES ASSAJOS
L'acord anunciat avui s'emmarca en l'estratègia de BBVA d'aprofitar els avantatges de la cadena de blocs en la banca corporativa i aprofundir la seva utilització en tota la gamma de productes i serveis pròpia d'aquest segment de negoci. Recentment, BBVA va anunciar el primer préstec corporatiu sobre tecnologia de la cadena de blocs en una operació de 75 milions d'euros amb la companyia tecnològica Indra. I aquesta mateixa setmana, el conseller delegat de BBVA, Carlos Torres Vila, va confirmar que BBVA iniciarà les proves per negociar i contractar préstecs sindicats sobre la cadena de blocs, cosa que permetrà agilitzar dràsticament els processos d'aquest tipus d'operacions.
Aquesta nova operació és una evolució natural de la plataforma desenvolupada per BBVA, que ha passat d'operar préstecs corporatius bilaterals a demostrar ara la seva viabilitat per RCF. Amb aquesta prova, BBVA junts amb Repsol, torna a posicionar-se al capdavant de l'aplicació d'aquestes noves tecnologies, que si bé, encara han de madurar en aspectes reguladors, i tècnics ja estan demostrant que suposen un gran salt en l'eficiència dels processos financers.