L'ESMA prohibeix les opcions binàries i imposa límits al palanquejament en els CFDs
Les restriccions inclouen la imposició de límits al palanquejament de les posicions obertes, que es restringeix a una forquilla de 30: 1 per als principals parells de divises
- La intervenció de l'ESMA té caràcter temporal i s'estén per un període de tres mesos
- La CNMV estableix noves advertències sobre productes especialment complexos i amb capacitat d'absorció de pèrdues
- En castellano: La ESMA prohíbe las opciones binarias e impone límites al apalancamiento en los CFDs
L'Autoritat Europea de Valors i Mercats (ESMA) ha anunciat un acord per prohibir la publicitat i venda d'opcions binàries a inversors minoristes, així com la introducció d'una sèrie de restriccions a la comercialització de contractes per diferències (CFDs), incloent-hi la introducció de límits al palanquejament dels usuaris per tal que els clients "no perdin més diners dels invertit".
L’ESMA, juntament amb les autoritats nacionals competents, ha arribat a la conclusió que "hi ha una preocupació significativa sobre la protecció dels inversors en relació amb els CFDs i opcions binàries oferts a inversors minoristes" a causa de la complexitat d'aquests productes financers i la manca de transparència.
De fet, l'anàlisi sobre els CFDs per part d'autoritats competents a nivell nacional de diferents països de la UE mostra que entre el 74% i el 89% de les comptes d'inversors particulars "perden diners amb les seves inversions", registrant pèrdues mitjanes per client d'entre 1.600 a 29.000 euros, mentre l'anàlisi sobre opcions binàries també apunta a pèrdues consistents als comptes de clients minoristes.
La CNMV europea ha acordat prohibir la promoció, distribució o venda d'opcions binàries a inversors minoristes
D'aquesta manera, la CNMV europea ha acordat prohibir la promoció, distribució o venda d'opcions binàries a inversors minoristes, així com restringir la promoció, distribució o venda de contractes per diferències a inversors minoristes.
En el cas dels CFDs, les restriccions introduïdes inclouen la imposició de límits al palanquejament de les posicions obertes, que es restringeix a una forquilla de 30: 1 per als principals parells de divises, de 10: 1 en el cas de mercaderies diferents de l'or, 5: 1 per a valors individuals i 2: 1 en el cas de monedes digitals.
Així mateix, l'ESMA ha introduït mesures de protecció davant del saldo negatiu en compte, a més de restriccions en els incentius oferts per negociar CFDs, així com un avís de risc estàndard.
"Les mesures acordades han de garantir major protecció als inversors de la UE en assegurar un nivell mínim comú de protecció per als inversors minoristes", ha indicat Steven Maijoor, president de la CNMV europea, destacant que les noves mesures sobre CFDs "garanteixen per primera vegada que els inversors no puguin perdre més diners dels invertit, restringint l'ús de palanquejament i incentius, i proporcionant alertes de risc".
"Cal un enfocament paneuropeu a causa de la naturalesa transfronterera d'aquests productes i la intervenció de l'ESMA és l'eina més apropiada i eficaç per abordar aquests greus problemes de protecció a l'inversor", va afegir.
Segons el reglament relatiu als mercats d'instruments financers (MiFIR), la intervenció de l'ESMA té caràcter temporal i s'estén per un període de tres mesos. Abans de la finalització d'aquest parèntesi, l'ESMA analitzarà la necessitat d'estendre les seves mesures per tres mesos addicionals.
LA CNMV REDOBLA LES SEVES ADVERTÈNCIES
En paral·lel, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat aquest dimarts la Circular de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que estableix noves advertències sobre productes especialment complexos i amb capacitat d'absorció de pèrdues.
La norma obliga les entitats financeres a demanar el consentiment informat del client en la comercialització de productes especialment complexos. En concret, els clients minoristes hauran d'escriure, de forma manuscrita, una expressió en la qual reconeixen que estan adquirint instruments "difícils d'entendre" que no són "convenients" per al seu perfil d'inversió a causa del seu nivell de risc.
L'organisme que presideix Sebastià Albella entén com productes especialment complexos els CFD i les operacions binàries, els instruments de deute que computen com a recursos propis de les entitats --com CoCos, preferents o alguns tipus de deute subordinat (AT1 i AT2) - i alguns productes estructurats complexos i derivats OTC.
En qualsevol cas, la Circular disposa de mecanismes de flexibilitat que permetran a la CNMV introduir nous instruments en cas de ser necessari, de manera que no es descarta la incorporació de productes relacionats amb les monedes digitals, segons fonts del supervisor.
La norma també obliga les entitats de crèdit i les empreses de serveis d'inversió a advertir del risc de pèrdues que comporten els instruments que es poden veure potencialment afectats per un exercici de recapitalització interna ('bail-in'), com les accions, i de l'existència de diferències significatives entre l'import efectiu pel qual es realitza la compra o venda amb el client i el valor estimat del producte.
La Circular, compatible amb la Directiva MiFID II, entra en vigor a finals de juny, tres mesos després de la seva publicació al BOE, i la seva tramitació ha inclòs informes de la Comissió Europea, el Consell d'Estat i el Comitè Consultiu de la CNMV.
Per als instruments adquirits amb anterioritat a l'entrada en vigor de la norma, les entitats hauran de realitzar les advertències requerides al primer extracte de posició que es remeti als inversors, encara que aquest avís s'ha d'efectuar només una vegada.
BUSCA ANTICIPAR-SE A TEMPS DE CRISI
Segons fonts de la CNMV, la norma busca anticipar-se a possibles períodes durant els quals disminueixi la gana del mercat i durantels quals les entitats podrien intentar comercialitzar productes complexos entre inversors minoristes.
De fet, han recordat que, des de 2012, les col·locacions d'aquest tipus d'instruments estan dirigides a inversors institucionals on el petit inversor no té accés.
Per tant, la nova mesura busca avançar-se a temps de crisi durant la qual el mercat institucional no mostri interès per aquest tipus de productes i les entitats puguin reprendre la seva col·locació entre petits inversors.
"L'objectiu és augmentar la protecció de l'inversor minorista reforçant el seu consentiment informat i millorant la transparència informativa a la distribució de protecció d'instruments financers", exposa el supervisor.