Barclays: Repsol va per bon camí però "hi ha millors oportunitats" d'inversió
El banc britànic reitera el consell de mantenir i la seva valoració de 19 euros
Actualitzat : 16:40
Els analistes de Barclays consideren que Repsol va "pel camí correcte" en la seva estratègia, però al mateix temps valoren que encara "li queda feina per fer" i que hi ha "millors oportunitats d'inversió" entre les petrolieres europees.
A principis del passat mes de febrer, el banc anglès va rebaixar la seva recomanació sobre Repsol de sobreponderar a mantenir, per la seva exposició a Veneçuela (on té el 24% de les seves reserves), encara que va mantenir la seva valoració en 19 euros per títol. Ara, després d'analitzar l'informe anual de la corporació, reitera el consell de mantenir el valor en cartera, amb l'esmentat preu objectiu de 19 euros.
Les accions de Repsol cauen lleugerament un 0,4%, fins als 15,20 euros, de manera que la valoració de Barclays implica un potencial alcista del 25% a 12 mesos. No obstant això, l'entitat britànica ha perdut part del seu entusiasme sobre el valor per l'exposició al país caribeny i perquè les previsions positives sobre el seu marge de refinació encara han de confirmar-se.
"L'informe anual de 2018 subratlla els progressos fets per Repsol, però també els problemes que ha de resoldre", afirma Barclays, que considera positiva l'evolució del negoci d'upstream (exploració i producció), ja que el benefici per barril ha estat positiu "per primera vegada en quatre anys".
A més, la productivitat ha assolit màxims "des de 2008" i el cost per barril equivalent de petroli (BOE per les sigles en anglès) ha baixat fins als 8 dòlars, el seu mínim des de 2007.
No obstant això, Barclays afegeix que "malgrat aquests factors positius, encara queda feina per fer". Per exemple, la inversió (OPEX) per barril ha augmentat durant els dos últims anys, però la ràtio de reemplaçament de reserves (RRR) "encara es troba per sota del 100%" (actualment al 88%). En aquest sentit, espera que Repsol se centri en la seva activitat d'exploració i augmenti la intensitat de les seves inversions, cosa que hauria d’elevar la seva ràtio de reemplaçament de reserves.
Pel que fa als costos, considera "crucial un augment de l'eficiència". L'objectiu de Repsol és augmentar el flux de caixa del negoci d'upstream en 600 milions d'euros fins al 2020. "Pensem que és l'objectiu correcte i hauria d’aflorar valor a llarg termini", afirmen aquests analistes.
Tanmateix, la seva conclusió és que "ara mateix, hi ha millors oportunitats d'inversió i pensem que el mercat ha de constatar els efectes de la regulació OMI 2020 en els marges de refinació o/i una millora de la situació a Veneçuela perquè les accions es comportin millor que el mercat de manera sostenible el 2019".