Sabadell no veu impacte en ACS ni en Ferrovial després de la retallada de Sunak del projecte HS2
Els trams en què participen les dues cotitzades no s'han vist afectats
La retallada al projecte d'alta velocitat britànic ha posat el focus sobre ACS i Ferrovial. Les dues constructores espanyoles formen part del projecte conegut com a HS2 (High Speed 2), pensat per connectar Londres amb Manchester i que ahir va rebre una important tisorada per part del primer ministre britànic, Rishi Sunak, davant l'espiral de costos del projecte, que pràcticament s'han triplicat fins a 100.000 milions de lliures. Ara, el tren només arribarà fins a Birmingham, encara que les conseqüències podrien no ser tan dolentes com es preveia per a les dues cotitzades.
Segons informen diferents mitjans, els trams afectats per les modificacions de l'executiu britànic no estan participats per ACS i Ferrovial, la involucració del qual en el projecte es limita al tram que ha estat intacte. És per això que, segons els experts de Banc Sabadell, l'impacte no serà "rellevant" en cap de les dues companyies, especialment per la seva "exposició no gaire significativa" al projecte d'alta velocitat.
Així, el banc català manté la valoració de compra sobre els títols de les dues empreses. En concret, aquests estrategs atorguen un preu objectiu de 35,10 euros a les accions d'ACS, xifra que dibuixa un potencial alcista del 5% per al valor des dels preus de tancament d'ahir. Pel que fa a Ferrovial, Sabadell manté el preu objectiu als 32 euros i el consell de compra, presentant un escenari alcista del 12% per a la companyia presidida per Rafael del Pino.
Segons va explicar ahir Sunak, HS2 és "l'exemple definitiu del vell consens: el resultat d'un projecte amb uns costos més que duplicats, l'argument econòmic dels quals s'ha debilitat enormement amb els canvis en els viatges post-covid". "No hi ha res ambiciós en simplement malbaratar més i més diners en el projecte equivocat. En el seu lloc reinvertirem cada cèntim", va explicar.
La secretària d'Estat de Transport a l'oposició, Louise Haigh, va criticar a la xarxa social X l'historial del primer ministre en projectes de transport: Sunak "era canceller mentre els costos de l'HS2 es disparaven. Va retallar-ne el pressupost per a trams, i per això el retard en el manteniment és el més gran registrat. Per què hauríem de creure al nord que complirà tot el que digui?", ha escrit.
Cal assenyalar que Sunak i el Partit Conservador en conjunt no es troben en una bona posició. Els sondejos suggereixen que els 'tories' podrien perdre el poder després de 13 anys en les properes eleccions generals que se celebraran el 2024, ja que es troben 20 punts per darrere del Partit Laborista a les enquestes i bona part d'això sembla perquè l'Executiu de Sunak no està complint les prioritats que va anunciar a principis del seu mandat.
CLECE, UNA BONA NOTÍCIA PER ACS
D'altra banda, els analistes de Banc Sabadell assenyalen que les notícies que suggereixen que ACS estaria agrupant les diferents activitats que realitza Clece, la seva divisió de serveis, a diferents capçaleres davant el presumpte interès de diversos fons de capital risc, són una notícia de to positiu per a la companyia.
Tot i això, recalquen, la notícia és d'un "impacte limitat" en la mesura que per ara "es tracta únicament d'especulacions al voltant d'una possible operació que, d'altra banda, afecta un negoci d'escassa rellevància per a ACS". En concret, Clece representa el 5% de l'EBITDA de la companyia i del preu objectiu de Sabadell.
De la mateixa manera, Sabadell recorda que, recentment, companyies com Ferrovial, Sacyr o OHLA han desinvertit (o estan desinvertint) en les seves divisions de serveis. La companyia valora les divisions de Medi Ambient de Ferrovial a un múltiple de 8,7 vegades EV/EBITDA; a Valoriza Facilites (Sacyr) a 6,4 vegades EV/EBITDA; i a Ingesan (OHLA), a un múltiple que estimen de 4,5 vegades EV/EBITDA. Finalment, la valoració de la companyia catalana de Clece se situa a les 7,7 vegades EV/EBITDA.