Acciona Energia, Redeia, Iberdrola... Morgan Stanley opina sobre les 'utilities' europees
La companyia veu unes perspectives de risc-rendibilitat "molt equilibrades" per al 2025
Les accions d'Acciona Energia pugen amb força a l'IBEX 35 aquest divendres després d'un informe de Morgan Stanley sobre les energètiques europees. En concret, la companyia nord-americana ha millorat el consell fins a sobreponderar des del seu anterior consell de neutral i xifra el preu objectiu en 24 euros, xifra que dibuixa un potencial alcista del 22%.
"Els títols han patit una correcció del voltant del 30% a causa de la preocupació per l'elevat palanquejament financer del grup i les eleccions nord-americanes, així com pel fet que la creació de valor de les energies renovables en general està sent qüestionada pels inversors i per l'impuls negatiu dels beneficis. Encara que seguim veient alguns interrogants estructurals en la història borsària d'Acciona Energía, creiem que la majoria dels aspectes negatius estan ben valorats i considerem que el perfil de risc-recompensa de les accions està esbiaixat a l'alça", expliquen aquests analistes.
L'informe de Morgan Stanley també recull altres companyies d''utilities' espanyoles, com Redeia, que rebaixa des de neutral a infraponderar i situa el seu preu objectiu els 16 euros (-5% de potencial). Tot i això, aquests estrategs reconeixen que la seva història ha millorat "significativament" durant els últims 18 mesos.
El mateix passa amb Endesa, que Morgan Stanley valora en 20,5 euros, amb un consell d'infraponderar i un potencial baixista del 3% a causa del seu "menor atractiu" respecte al sector. La companyia nord-americana també recomana infraponderar Enagás, però xifra el preu als 13 euros, valoració que dibuixa un petit potencial alcista de l'1%.
En canvi, Iberdrola i Naturgy surten més ben parades. La primera ha rebut un consell de sobreponderar, amb un preu objectiu de 15,5 euros, atorgant-li un potencial de revaloració del 16%, mentre que Naturgy rep un consell neutral amb preu objectiu de 24 euros, cosa que dibuixa un potencial alcista del 2%.
"Amb unes perspectives de risc-rendibilitat molt equilibrades per al 2025 enmig de múltiples incerteses, canviem la nostra opinió sectorial a "en línia". Preferim les xarxes elèctriques, i seríem selectius en altres sectors", expliquen aquests analistes.
OPORTUNITATS I RISCOS
En aquest context, Morgan Stanley identifica tres possibles catalitzadors per al sector. D'una banda, preveuen un descens del rendiment dels bons nord-americans a 10 anys d'entre 40 i 65 punts bàsics (pb), cosa que "hauria de donar suport a una revaloració dels serveis públics de llarga durada". A més, la companyia nord-americana creu que hi ha opcions interessants en matèria de fusions i adquisicions (M&A, per les sigles en anglès).
Així mateix, consideren que la hipòtesi baixista de la derogació total de la Llei de Reducció de la Inflació (IRA, per les sigles en anglès) dels Estats Units sembla estar descomptada. "Les accions nord-americanes exposades a les energies de fonts renovables cotitzen actualment amb un valor gairebé nul per a les operacions nord-americanes, incloent-hi els actius operatius. Creiem que un canvi limitat en els crèdits fiscals a les energies renovables a terra probablement desencadenaria un repunt de les accions", expliquen.
"La recompensa relativa del risc entre el creixement accelerat dels valors de xarxa i el risc més gran percebut en les energies renovables. A més, no esperem un canvi important en el ritme de desenvolupament de les energies renovables a Europa i veiem una disparitat cada vegada més gran entre les valoracions del mercat públic i les del mercat privat. La creixent demanda europea d'energia, especialment a través dels centres de dades, hauria de proporcionar un vehicle útil per demostrar la creació de valor a les energies renovables”, afegeixen. aquests analistes.
Al costat contrari, Morgan Stanley identifica, almenys, tres riscos significatius per al sector. als països de la Unió Europea (UE) podrien comprometre el paquet de mesures 'Objectiu 55' signat el 2021, pel qual els Vint-i-set van fixar un objectiu de reducció de les emissions en almenys el 55% per al 2030.
"Considerem més probable que els canvis es deguin a motius polítics. Hi influeixen el debat sobre l'asequibilitat i l'impacte en la competitivitat econòmica. També hi ha consideracions fiscals relacionades amb l'assumpció per part dels governs d'un paper més directe en l'assignació de capital i/o la subvenció de règims de suport a la cadena de valor de l'energia verda”, apunten.
No obstant això, Morgan Stanley assenyala que encara no s'han produït canvis importants en les polítiques de transició energètica, malgrat els vaivens polítics. A més, tampoc esperen que les properes eleccions alemanyes alterin "substancialment" la senda comunitària, fins i tot si el país es tornés "més flexible quant al tancament del carbó i augmentés la probabilitat d'una reactivació nuclear".
"Des del punt de vista polític no esperem grans canvis, sobretot a Europa Occidental. Observem que el Regne Unit segueix compromès amb els objectius per al 2030, Itàlia està estudiant un nou pla per ampliar les energies renovables i, a Alemanya, la política energètica de la CDU (partit líder a les enquestes) no preveu canvis en les perspectives de les energies renovables”, expliquen.
D'altra banda, Morgan Stanley assenyala que els preus de les matèries primeres podrien caure, ja que algunes com el gas estan clarament "sobrecomprades", i també adverteix que hi pot haver preocupacions pel costat del finançament. "Encara que els nostres valors preferits tenen balanços més sòlids, reconeixem que les possibles emissions d'accions el 2025 podrien pesar sobre els seus homòlegs si el capital rotés cap a noves ofertes", sentencia la companyia nord-americana.