Les reaccions a la investidura, aquest dijous, de Pedro Sánchez com a president del Govern no deixen de succeir-se. A la de DBRS s'hi ha sumat ara la de Scope Ratings, que diu que "el fet que Espanya hagi evitat unes noves eleccions prevé més retards a l'hora d'abordar qüestions urgents relacionades amb la despesa pública".
Jakob Suwalski, director de qualificacions sobiranes de Scope Ratings, afirma en un comentari que "garantir la continuïtat política i de les polítiques també és crucial per donar suport a la confiança dels inversors en un període d'inflació, tipus d'interès elevats i alentiment del creixement".
I és que les negociacions polítiques al voltant de la investidura de Pedro Sánchez "s'han de considerar en el context dels reptes estructurals de despesa pública a què s'enfronta el país i l'imperatiu d'utilitzar eficaçment els fons de la Unió Europea".
Sobretot perquè Espanya ja ha rebut 37.000 milions d'euros dels 164.000 milions assignats dels fons de recuperació de la UE, cosa que equival al 12,4% del PIB el 2022.
Tot i això, a Scope també veuen riscos derivats dels pactes que ha aconseguit el PSOE amb els independentistes catalans per assegurar-se un altre mandat més a La Moncloa, que ja s'ha oficialitzat aquest divendres amb la jura del càrrec al Palau de la Zarzuela davant del Rei.
"El risc per a Sánchez és que l'acord amb el partit independentista català Junts pugui donar lloc a prolongades disputes legals, impedint potencialment un retorn ràpid a l'estabilitat política", diu Suwalski. Tot i això, creu que l'acord "també podria suposar una oportunitat per accelerar els avenços en el sistema de finançament autonòmic d'Espanya".
Des del seu punt de vista, “la gestió eficient de les finances públiques espanyoles és primordial, sobretot si es tenen en compte els canvis estructurals de la despesa necessaris perquè el Govern pugui fer front a reptes demogràfics com l'envelliment de la població i contenir-ne els costos de la transició cap a una producció d'energia més sostenible".
Com diu, “la capacitat d'Espanya per fer front a aquests reptes influirà significativament en les valoracions creditícies sobiranes i dels governs regionals”.
I afegeix que "l'absorció eficient dels fons de la UE és fonamental per donar suport al creixement econòmic i superar els reptes estructurals, però també depèn d'unes estratègies econòmiques sòlides i de l'estabilitat política".