Aràbia Saudita ha suspès les seves relacions diplomàtiques i comercials amb el Canadà en resposta a la crida de Canadà a l'alliberament dels activistes pels drets de les dones, una situació que posa en relleu la política exterior cada vegada més radical de l'Aràbia Saudita sota el mandat del príncep hereu, Mohammed bin Salman.
Aràbia Saudita va cridar el seu ambaixador a Ottawa i va ordenar la sortida de l'ambaixador canadenc a Riad, a qui va demanar que abandonés el país en un termini de 24 hores, segons una declaració del Ministeri d'Afers Exteriors. Canadà està "buscant donar claredat a aquest assumpte", va dir un portaveu de la ministra de Relacions Exteriors, Chrystia Freeland.
El ministre d'Afers Exteriors saudita va citar les declaracions de Freeland i de l'ambaixador canadenc a Riad criticant les detencions d'activistes pels drets de les dones, incloent-hi el de Samar Badawi. Freeland va precisar que Samar Badawi és una ciutadana canadenca el germà de la qual, Raif Badawi, un bloguera que criticava el Govern, ja estava empresonat a l'Aràbia Saudita.
"Les declaracions del Canadà són una ofensa al regne que requereix una resposta contundent per evitar que qualsevol intenti ficar-se en la sobirania saudita", va dir el ministeri.
Sota el mandat del príncep Mohammed, el fill del rei Salman, Aràbia Saudita ha reaccionat de forma més agressiva contra països que considera que intervenen en els seus assumptes interns. En poc més d'un any, el regne ha encapçalat una coalició de quatre països que va trencar els llaços amb el seu veí Qatar, va trucar al seu ambaixador a Alemanya i va reduir els seus acords comercials amb algunes empreses alemanyes enmig d'una disputa diplomàtica. També se’l va culpar d'obligar el primer ministre libanès, Saad al-Hariri, a dimitir, acusació que nega.
"La ruptura de les relacions diplomàtiques saudites amb el Canadà subratlla com la ‘nova' Aràbia Saudita que Mohammed bin Salman està armant no està en absolut d'humor per tolerar cap forma de crítica del seu maneig dels assumptes interns", va dir Kristian Ulrichsen, expert de l'Orient Mitjà a l'Institut de Política Pública Baker de la Universitat de Rice a Texas, en declaracions a Bloomberg.
La política exterior saudita va començar a canviar quan el rei Salman va succeir al seu difunt germà Abdullah el 2015, i va posicionar el seu fill com el príncep més poderós del regne. Com a ministre de defensa, el príncep Mohammed també està al càrrec de la participació militar del regne al Iemen contra els rebels recolzats per l'Iran.
Sota el mandat de líders anteriors, Aràbia Saudita es va mostrar més 'subtil' i va optar en gran mesura per la diplomàcia, basant-se principalment en el seu poder financer per guanyar influència.