ep archivo   un signo de la calle wall street en frente de la bolsa de valores de nueva york
LUCAS JACKSON - Archivo

Wall Street cotitza més pèrdues aquest dimecres després de les vendes moderades de dimarts, després que els inversors descomptessin els resultats de Goldman Sachs i Morgan Stanley. En aquesta sessió, el mercat està atent a les vendes al detall i al Llibre Beix de la Fed.

  • 42.025,19
  • -

"Fins ara les xifres presentades pels grans bancs nord-americans que ja han publicat els seus resultats trimestrals no han acabat de convèncer els inversors, malgrat que la majoria van superar el que s'esperava pel consens d'analistes. Això sí, en general el missatge llançat pels seus gestors sobre l'estat de l'economia dels Estats Units i sobre la sostenibilitat del consum privat ha estat, en general, més positiu del que esperàvem”, analitzen des de Link Securities.

Així mateix, les declaracions del governador de la Fed, Christofer Waller, rebutjant les expectatives del mercat de sis retallades de tipus aquest any tampoc no estan ajudant a remuntar el sentiment del mercat.

"Els seus comentaris que les retallades de taxes s'han de fer de manera metòdica i acurada, i de manera calibrada, apunten a un banc central que no té pressa i que pensa que les retallades ràpides no són necessàries. Aquest enfocament tendeix a descartar la idea de una retallada el març i suggereix que el banc central dependrà en gran mesura de les dades”, valora Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets.

Per als experts de Link Securities "amb les seves paraules Waller va acabar d'indicar que l'inici del procés de baixades de tipus no és tan imminent com descompten els mercats (aposten per març), i que les baixades de tipus, a diferència d'altres ocasions, no es faran tan ràpid com esperen la majoria dels inversors”.

Per tant, és aquesta "recalibració" de les expectatives sobre el comportament el 2024 dels tipus d'interès oficials la que ha provocat un inici d'exercici negatiu tant als mercats de bons com d'accions.

REFERÈNCIES ECONÒMIQUES DESTACADES

En una setmana sense grans catalitzadors, els operadors estan pendents de les vendes al detall del desembre, que han deixat un increment del 0,6% al darrer mes del 2023, mentre que el consens anticipava una alça del 0,4%.

Els analistes d'Oxford Economics asseguren que "l'augment més gran en les vendes al detall el desembre va estar impulsat per sòlides vendes en grans magatzems i en comerços al detall en línia, que van completar una sòlida temporada de compres nadalenques".

"Esperem que la despesa es desacceleri una mica més durant el 2024 a mesura que el creixement de l'ocupació es debiliti i l'estalvi de les llars es recuperi", conclouen.

Així mateix, l'atenció se centra en la publicació del Llibre Beix de la Fed, que donarà més informació sobre l'activitat i les expectatives econòmiques del país.

DEBILITAT XINESA

La feblesa mostrada per la Xina és un altre dels factors que està passant factura al mercat. Les seves xifres del Producte Interior Brut (PIB) han deixat un sabor agredolç, ja que al quart trimestre l'economia del gegant asiàtic només va créixer un 5,2%, enfront del 5,3% esperat pel consens, encara que al conjunt de l'any ha superat expectatives en avançar un 5,2%.

Per la seva banda, les vendes al detall del desembre s'han quedat per sota del previst, en créixer un 7,4% enfront del 8% que augurava el consens.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

Al pla empresarial, Boeing ha nomenat l'almirall Kirkland H. Donald, de la Marina dels EUA i ja retirat, com a assessor independent per liderar la revisió de qualitat integral dels seus aparells que portarà a terme després de l'incident del 737 Max 9 d'Alaska Airlines que va perdre part del fusellatge en ple vol.

A més, les accions de Tesla es deixen un 2,5% a la sessió després que la companyia rebaixés el preu del seu Model Y a Europa, una mesura que s'uneix a la baixada de preus que Tesla ha portat a terme a la Xina per als Model 3 i Model Y.

En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 2,21% (70,80 dòlars) i el Brent perd un 1,94% (76,77 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,03% (1,0872 dòlars), i l'unça d'or cedeix un 0,15% (2.027 dòlars).

A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa al 4,05% i el bitcoin es deixa un 1,20% (42.672 dòlars).

contador