- La libra extiende sus caídas y se deja más del 2% con el dólar y el euro
- El selectivo de la Bolsa de Madrid, tras subir un 3%, cotiza con retrocesos hasta los 7.700 puntos
- IAG y las entidades financieras son los valores que más pierden en el Ibex 35
Les borses europees, després d'un inici de sessió prometedor que convidava a pensar en un rebot, es decanten per les pèrdues a mitja sessió i cotitzen amb retrocesos de més de l'1%. L'Ibex 35 ha arribat a pujar un 3% el dia després de les eleccions generals del 26J, però cotitza amb descensos després de viure divendres la pitjor jornada de la seva història, en caure un 12,35%. Els bancs i les aerolínies són els valors pitjor aturats després del Brexit.
- 11.641,30
- 0,26%
En concret, en el cas del selectiu de la Borsa de Madrid, els retrocessos superen el mig punt percentual i es va cap al nivell dels 7.700 punts, marcant nous mínims de l'any en 7.711 punts. IAG encapçala les caigudes en deixar-se un 10%, després del retrocés del 26,86% de divendres. La resta de valors amb pèrdues més destacades són bancs, amb descensos del 7% per a Sabadell, exposat al Regne Unit amb la compra de TSB Bank en 2015 per 1.700 milions de lliures. Santander baixa més d'un 3%, i per sobre de dos punts corregeixen Bankinter, CaixaBank o Ferrovial.
L'índex espanyol s'ha capgirat a mitja sessió, després d'obrir amb caigudes i arribar a marcar un màxim intradia en 8.053,20 punts, amb un alça del 3,4%. Els resultats són molt dispars a l'Ibex, amb pujades de més del 6% per a Bankia i de més del 4% per a Endesa i Red Eléctrica.
L'Ibex cotitza així en negatiu en la ressaca electoral. El PP ha guanyat les eleccions per tercera vegada consecutiva (2011 i 20 de desembre de 2015), ampliant el seu avantatge respecte fa sis mesos, en passar de 123 fins a 137 escons. El PSOE queda en segon lloc amb 85 escons, mentre que Units Podem es manté com a tercera força amb 71 diputats i malgrat les seves expectatives no aconsegueix el 'sorpasso'. Ciutadans cau des de 40 fins a 32 diputats.
Ara s'obre un període de negociacions les properes setmanes fins que no es pugui intentar formar un govern, un escenari en el qual a Barclays veuen “més probable que no pas la repetició d'eleccions per tercera vegada”, però també creuen que hi ha “elevats riscos polítics i molt creixement lent per endavant”.
El 26J contribuirà a la incertesa, una incertesa que ja és molt alta després del resultat del referèndum al Regne Unit dijous, en el qual els britànics van optar majoritàriament per l'opció de Brexit. Així i tot, no preveuen un càstig major que en altres borses, i destaquen que Units Podem no ha escalat des de la tercera posició. El risc d'aquest escenari podria traslladar-se al creixement econòmic, amb “una desacceleració significativa el segon semestre”, ja que “la incertesa interna i externa pesarà molt en la confiança, el consum i la inversió, que tenen un impacte negatiu en les condicions del mercat laboral”.