ep archivo   indices bursatiles en el palacio de la bolsa de madrid
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

El mercat de Renda Fixa de BME, MARF, fa deu anys. Durant aquesta primera dècada de vida, un total de 143 companyies hi han obtingut finançament de manera directa i diversos centenars més ho han fet amb la seva participació en fons de titulització. Els recursos totals canalitzats durant aquest període superen els 70.000 milions d'euros, segons informen des de BME.

El volum total de finançament que aporta el mercat a l'economia real actualment, mesurat a través del saldo viu, deute total admès a cotització, és proper als 8.000 milions d'euros, que estan representats en els diferents instruments financers que ofereix el MARF.

De les 143 companyies emissores directes al MARF 14 en són internacionals, destacant-ne una representació rellevant de companyies portugueses. Pel que fa a les possibilitats de finançament que ofereix el MARF, destaca la seva gran varietat, des de programes de pagarés per a l'obtenció de finançament a curt termini fins a emissions de bons a mitjà i llarg termini, passant per project bonds per al finançament d'infraestructures o les titulitzacions. A més, durant els darrers anys s'han començat a emetre al mercat valors ESG: bons sostenibles, lligats a la sostenibilitat, socials o emissions verdes.

Una altra de les fites del MARF durant els primers deu anys d'història ha estat el seu protagonisme en la col·laboració publicoprivada com, per exemple, en la resposta a la crisi del coronavirus, ja que es van articular a través d'aquest mercat línies d'avals del ICO per valor de 4.000 milions d'euros. Aquest organisme també participa activament com a inversor al mercat primari facilitant el finançament de les empreses. Igualment, ha estat rellevant el suport d'institucions com CESCE o COFIDES en emissions que han sortit al mercat.

Pel que fa als reconeixements internacionals, des de l'any 2020, el MARF està inclòs a la llista de mercats elegibles per part del BCE, fet que va implicar que el banc central pogués adquirir deute registrat a aquest mercat de BME als seus programes d'estímuls, i el 2022 el mercat va obtenir la condició de Recognised Overseas Investment Exchange (ROIE) per part de l'FCA britànica per a la prestació dels seus serveis al Regne Unit.

"En el moment de la creació del MARF, just després de la gran crisi financera, hi havia una necessitat imperiosa a l'economia espanyola de diversificar les fonts de finançament de les empreses. Deu anys després, pensem que aquest mercat de BME hi ha contribuït de forma decisiva, gràcies a la seva agilitat en els tràmits i la seva flexibilitat, que permeten a cada companyia triar l'alternativa que convé millor a les seves necessitats", explica Gonzalo Gómez Retuerto, director general de BME Renda Fixa i del MARF.

contador