- L'objectiu del curs és que les decisions dels ciutadans estiguin més ben formades
- El curs de Càtedra d'Economia Oberta s'imparteix a través de la plataforma en línia d'Universidad de Padres
Abante i la Universidad de Padres han creat un curs, Economia Oberta, per comprendre l'economia. L'objectiu és que les decisions que es prenguin estiguin millor formades, perquè el resultat sigui el millor possible. Així, el curs està compost per dos mòduls: mecanismes generals de l'economia i el segon d'educació financera.
José Antonio Marina, fundador de la Universidad de Padres, explica que una de les coses que tenia clara a l'hora d'organitzar aquest curs és que no només s'anava a tractar l'educació financera, sinó que també hi hauria explicació de com funciona l’economia. "Cal comprendre perquè el preu d'un bé o servei és aquest, volem explicar qui és el que decideix", apunta.
El curs de Càtedra d'Economia Oberta s'imparteix a través de la plataforma en línia d'Universidad de Padres i està dissenyat perquè duri uns cinc mesos, tot i que l'alumne pot gestionar com distribuir el temps que li dediqui. Al llarg del curs, que té un enfocament pràctic sustentat per una sòlida base teòrica, els alumnes es familiaritzaran amb les nocions bàsiques de la macro- i la microeconomia, amb les claus per a l'elaboració de pressupostos familiars, amb el funcionament dels mercats, amb els principals productes financers, etc.
Marina incideix que s'han posat en marxa molts cursos només dirigits a l'educació financera, però "no em sembla suficient si no es té clar com funciona l'economia". Així, Marina afegeix que l'economia "no és el més important, però sí, és fonamental". Segons explica, "pot ajudar a les persones a prendre decisions a la seva vida personal i si el nivell de coneixements és més alt és més fàcil que l'economia funcioni".
D'aquesta manera, el curs, tal com explica, consisteix a explicar "amb claredat" als ciutadans, "sense eines matemàtiques", com funciona l'economia. Davant d'això, Marina assegura que hi ha hagut un "enfosquiment dels temes econòmics", de manera que cal "explicar-li a la gent els termes i que puguin entendre les notícies econòmiques."
Santiago Satrústegui, president d’Abante, explica que amb aquest curs volen explicar que la teoria econòmica de vegades es queda per darrere de la realitat. Així, comenta que les emocions són fonamentals per prendre decisions econòmiques, de manera que "millorar les teves capacitats augmenta el teu coneixement i es pot ser crític".
A més, Satrústegui explica que aquest curs serveix per entendre l'actualitat de l'economia, el per què passen les coses. Davant d'això, el president d’Abante ha exemplificat amb la vaga de taxis: "Això és un símptoma que hi ha un problema econòmic que no s'ha sabut resoldre: d'una banda els taxis amb el seu monopoli i les seves llicències i per un altre les plataformes que volen acabar amb aquest monopoli i sense llicències. Es necessita una regulació".
Finalment, afirma que amb més pedagogia es prenen millors decisions, de manera que l'objectiu d'Economia Oberta està clar: "Volem que passi amb les decisions dels ciutadans, que estiguin ben formades per millors resultats". També recorda que les decisions que es prenguin a l'actualitat tindran impacte en el futur.