l aiea condamne les bombardements pres de la centrale de zaporijjia 20220810132520

El president d'Ucraïna, Vladimir Zelenski, va tornar a advertir que Rússia podria estar planejant "simular un atemptat" contra la central nuclear de Zaporíjia, la més gran d'Europa.

"Els militars russos han col·locat objectes semblants a explosius a la teulada de diverses unitats d'energia de la central nuclear de Zaporíjia", va assenyalar el líder ucraïnès en el seu discurs nocturn de dimarts passat. Segons les informacions de la intel·ligència ucraïna citades pel president, aquests moviments "potser siguin per simular un atemptat contra la central", encara que és possible "que tinguin algun altre escenari".

Segons Zelenski, "el món veu -no pot deixar de veure- que l'única font de perill per a la central nuclear de Zaporíjia és Rússia i ningú més". El president ucraïnès va afirmar que Rússia es pot sentir "encoratjada" per dur a terme un atac d'aquest tipus perquè no hi ha hagut "una resposta oportuna i a gran escala" per part dels socis occidentals d'Ucraïna a la destrucció de la central hidroelèctrica i la presa de Kakhovka fa un mes.

Cal recordar que aquest atac va buidar un embassament i va inundar una franja important de territori al sud d'Ucraïna. En aquest sentit, l'empresa estatal ucraïnesa d'energia nuclear, Energoatom, ha informat que el nivell de l'aigua a l'estany de refrigeració de la central es mantenia "estable", tot i que l'embassament on s'assenta s'havia buidat després de la destrucció de la presa i central hidroelèctrica de Kajovka.

"Això pot incitar el Kremlin a cometre noves maldats. És responsabilitat de tothom al món detenir-lo, ningú no es pot mantenir al marge, ja que la radiació afecta tothom", va assegurar Zelenski. Ucraïna i el seu president no van aportar proves per justificar aquestes acusacions.

Sigui com sigui, els advertiments de Zelenski no són nous. A la roda de premsa conjunta celebrada la setmana passada a Kíiv amb el president d'Espanya, Pedro Sánchez, el mandatari ucraïnès va assegurar que "hi ha una greu amenaça, perquè Rússia està tècnicament preparada per provocar una explosió local a la central, que podria donar lloc a una emissió de radiació".

Així mateix, aquest dimarts, Zelenski va informar el president francès, Emmanuel Macron, sobre les "perilloses provocacions" de Rússia a la planta al sud-est d'Ucraïna. De la mateixa manera, el president d'Ucraïna va assegurar que ell i Macron havien "acordat mantenir la situació sota el màxim control juntament amb l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA)", l'organisme de control nuclear de l'ONU.

ACUSACIONS CREUADES

Les forces russes van prendre el control de la central nuclear de Zaporíjia, situada al sud-est del país a la vora del riu Dniéper, poc després de la invasió a gran escala d'Ucraïna iniciada el febrer de l'any passat. Des de la presa, coets i altres projectils d'artilleria han impactat prop de la planta i s'han produït tirotejos al voltant, amb tots dos bàndols acusant-se mútuament de posar en perill la seva integritat.

De la mateixa manera, canals de Telegram vinculats a blocaires i propagandistes militars russos van difondre rumors d'un imminent atac ucraïnès de "falsa bandera" contra Zaporíjia del qual es culparia Rússia, sense aportar proves de la seva afirmació.

Per part seva, Renat Karchaa, assessor del Rosatom, el gestor de la xarxa nuclear russa, va afirmar que Ucraïna planejava llançar sobre la central munició impregnada de residus nuclears transportats des d'una altra de les cinc centrals nuclears del país. "A l'empara de la foscor de la nit del 5 de juliol, els militars ucraïnesos intentaran atacar la central de Zaporíjia utilitzant equips de precisió de llarg abast i avions no tripulats d'atac kamikaze", va declarar Karchaa a la televisió russa, segons les agències de notícies del país, encara que no va aportar cap prova en suport de l'acusació.

Divendres, la Direcció d'Intel·ligència Militar d'Ucraïna (GUR) va afirmar que Moscou havia aprovat un pla per volar la central, minant quatre de les sis unitats d'energia i un estany de refrigeració. La intel·ligència ucraïnesa també va destacar que les tropes russes estaven reduint la seva presència a la planta nuclear i que s'havia ordenat als treballadors ucraïnesos que romanien a la planta i havien signat contractes amb Rosatom que marxessin de la zona abans de dilluns, preferiblement a Crimea, zona annexada per les forces russes.

Segons han explicat antics treballadors de la central a The Guardian, si bé els reactors serien difícils de fer malbé, el petit estany de refrigeració és vulnerable a una explosió, que podria causar una fusió nuclear parcial comparable a l'accident de Three Mile Island el 1979 als Estats Units. Oleksí Kovinyev, antic enginyer en cap de Zaporíjia, va afirmar que en aquest escenari la major part de la radiació quedaria continguda, però que si s'obrissin els canals de ventilació es podria alliberar-ne radiació.

LA XINA ADVERTEIX PUTIN

El president de la Xina, Xi Jinping, va advertir personalment Vladimir Putin que no faci servir armes nuclears a Ucraïna, durant la visita que el mandatari xinès va realitzar a Moscou el març, segons una informació de Financial Times, elaborada amb fonts properes a la matèria.

Les mateixes fonts van assegurar que els funcionaris xinesos s'atribueixen part del mèrit d'haver convençut Putin de cessar, almenys temporalment, en les intencions d'emprar armes nuclears contra Ucraïna.

"Els xinesos s'atribueixen el mèrit d'enviar el missatge a tots nivells", va dir un alt funcionari de l'administració nord-americana.

Sobre l'advertiment llançat pel gegant asiàtic, Andrí Iermak, un dels principals assessors del president ucraïnès Vladimir Zelenski, va dir que la suposada oposició de la Xina a les amenaces nuclears de Rússia és “una posició important”, en declaracions recollides per CNBC.

EL PAPER DELS EUA I L'OIEA

La decisió dels Estats Units d'enviar a Grècia el seu avió Boeing WC-135R Constant Phoenix, que pot registrar emissions radioactives en temps real, ha avivat les especulacions sobre un possible atac a la central de Zaporíjia, si bé la Força Aèria del país ha assegurat que l'aeronau està desplegada de manera rutinària a la Mar Mediterrània.

A més, experts de l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) presents a la planta d'energia nuclear de Zaporíjia han inspeccionat els últims dies i setmanes parts de la instal·lació, incloent-hi algunes seccions del perímetre del gran estany de refredament, i també han fet recorreguts regulars per tot el lloc, "fins ara sense observar indicis visibles de mines o explosius".

El director general de l'organisme, Rafael Mariano Grossi, ha assegurat que els experts de l'OIEA han sol·licitat accés addicional a altres parts de les instal·lacions per confirmar l'absència de mines o explosius al lloc.

“Amb la tensió militar i les activitats en augment a la regió on hi ha aquesta important planta d'energia nuclear, els nostres experts han de poder verificar els fets sobre el terreny. La seva informació independent i objectiva ajudaria a aclarir la situació actual al lloc, cosa que és crucial en un moment com aquest amb acusacions no confirmades i contraacusacions", destaca Grossi.

contador