empresas espanolas
Club de exportadores.

Major diversificació del comerç exterior, la simplificació de les cadenes de valor, impuls a les energies alternatives o l'aplicació de polítiques de compliance. Aquestes són les alternatives que les empreses espanyoles poden aplicar per minimitzar l'impacte de la guerra a Ucraïna segons l'última conferència del Club d'Exportadors i Inversors Espanyols, en col·laboració amb la consultora Iberglobal.

Podeu consultar aquí el directe especial de Bolsamanía sobre la guerra (en castellà).

"Les empreses espanyoles generaven un volum d'importacions i exportacions anuals amb Rússia i Ucraïna superior als 10.000 milions d'euros", ha afirmat el president del CESCE, Fernando Salazar, que s'ha mostrat optimista amb la situació de la resta d'empreses internacionalitzades que no operen en aquests territoris: “De moment, no estem notant que les nostres empreses tinguin problemes derivats del conflicte a cap altre país”.

José María Viñals, soci de comerç internacional i sancions de Squire Patton Boogs, creu que cal analitzar les conseqüències de les possibles sancions internacionals imposades sobre Rússia: “Les empreses han de conèixer molt bé quin és el seu grau de relació amb Rússia i de quina manera poden afectar les sancions a les relacions contractuals que tinguin prèviament establertes amb operadors russos o de països sancionats”.

Salazar ha recordat que les multes pel conflicte no es cobreixen amb les assegurances contractades, només es fan càrrec d'aquelles operacions anteriors al conflicte que s'hagin vist afectades per una sanció posterior al client.

Així mateix, Viñals ha advertit que "les empreses han de tenir una cura especial de no ser utilitzades per triangular els seus productes i que, finalment, formin part de la cadena de subministrament d'un producte final que es realitzi en algun dels països sancionats". Per això, ha recomanat a les companyies "establir polítiques de compliance i diligències a través, per exemple, de clàusules contractuals que impedeixin als seus clients realitzar aquest tipus d'accions".

Davant la possibilitat que els EUA imposin noves mesures contra Rússia que afectin el teixit empresarial espanyol, Viñals ha descartat que es portin a terme de moment, encara que no ho assegura per al futur, atès que el conflicte "segueix en augment".

Els experts, entre els quals també hi havia Alfonso Tena, d'Indra, han coincidit a assenyalar que, malgrat la complicació de la situació, és possible que es derivin diverses oportunitats per a les empreses espanyoles i per als mercats internacionals en general.

En aquesta línia s'ha pronunciat Fernando Salazar, president de CESCE, que ha assenyalat que els esdeveniments dels últims mesos han servit per mostrar “com en som d'independents", cosa que servirà per “escurçar les cadenes de valor i diversificar més”. José María Viñals ha afegit que aquesta situació propiciarà “cadenes de valor que, encara que siguin més cares, seran més curtes”.

Algunes altres oportunitats que han assenyalat els diferents participants a la sessió tenen a veure amb l'impuls a les energies alternatives, que es deriva de la dependència energètica que, una vegada més, s'ha posat de manifest amb aquesta invasió; la diversificació del comerç exterior per part de les empreses, que farà que les companyies nacionals no se centrin en un únic mercat; "o les oportunitats per a diversos sectors que es desprenen de lʻaugment de la despesa en defensa anunciat recentment pel govern dʻEspanya, en línia amb la resta de països del nostre entorn", ha destacat Alfonso Tena, dʻIndra.

contador