ep archivo   un pasillo de un supermercado de madrid espana
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

Tot i la pujada de preus, és possible estalviar 1.056 euros de mitjana l'any comprant a l'establiment més barat de cada ciutat. Terol i Còrdova són els llocs més barats d'Espanya, mentre que Palma de Mallorca, Madrid, Getxo i Las Palmas de Gran Canària són els més cars, segons un estudi de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).

Aquest estalvi mitjà suposa un 17,5% del pressupost que una llar mitjana destina a la cistella de la compra. A més, l'estalvi mitjà nacional ha crescut un 6,2% respecte al passat, a causa de la despesa més gran de les famílies per la pujada de preus, que ha prevalgut davant la major homogeneïtat entre establiments. Han pujat en més proporció els barats que els cars, cosa que ha escurçat la distància entre ells.

Tot i això, hi ha notables diferències entre ciutats a causa de la major o menor amplitud i diversitat d'oferta i no tant amb el nivell de preus. El màxim estalvi possible es pot aconseguir a Madrid, on arriba als 3.928,43 euros. El segueixen, Gijón (1.871,1 euros), València (1.814,98) i Saragossa (1.773,32). Per contra, els ciutadans de Conca són els que tenen menys possibilitat d'estalvi, ja que la diferència entre l'establiment més car i el més barat a la seva ciutat només és de 430,25 euros, segueixen Puertollano (507,2) i Cartagena (507,82).

Pel que fa als productes que componen la cistella, han vist incrementat el preu en un 14,1% de mitjana des del darrer estudi. Es tracta d'una pujada una mica més baixa de l'experimentada l'any passat, que va ser del 15,4%.

És una pujada més homogènia i amb més tipus de productes entre les grans pujades que les de l'any passat. Pugen amb força el sucre (65,7%), la llet condensada (61,4%) les pastanagues (56,1%) i les patates fregides congelades (49,7%). Entre els pocs productes que baixen, hi ha al capdavant l'oli de gira-sol (-39.8%), els plàtans de les Canàries (-34,8%), les maquinetes d'un sol ús (-22%) i el formatge fresc (-21,2 %).

Les pujades són més acusades en els productes elaborats i una mica menys acusades en els frescos, un sector on van ser una mica més freqüents les poques baixades de preus registrades.

La pujada del nivell de preus afecta tots els supermercats, però no totes les cadenes l'han traslladat amb la mateixa intensitat. D'acord amb les dades de l'estudi, dins de les grans cadenes E.Leclerc (16,8%) Supeco (15,8%), Carrefour Express (15,3%) i BM Urban (15,1%) són les cadenes que més pugen. Per contra, Eroski City (8,8%) Eroski (8,1%) i la cadena Masymas (8%) són les que menys pugen.

Noticias relacionadas

contador