ep presidentecolonial juan jose bruguera yconsejero delegado pere vinolas enjuntaaccionistas 2019la compania
EUROPA PRESS - Archivo

Immobiliària Colonial sembla aliena al 'boom' del teletreball. En plena depressió del mercat d'oficines, la socimi catalana continua obtenint nous contractes de lloguer o renovant la majoria dels que expiraven. I ho està aconseguint amb rendes superiors a les d'abans de la pandèmia del coronavirus. Específicament, els contractes que va registrar a l'abril són un 10% més cars que el preu del mercat a desembre de 2019 i un 50% en comparació amb la renda anterior.

  • 5,54€
  • 0,45%

"Durant els mesos d'abril i maig de 2020, l'activitat comercial ha estat molt bona". Amb aquesta afirmació anunciava la companyia que aquests dos últims mesos ha signat contractes corresponents a gairebé 10.000 metres quadrats, una xifra que es troba en línia amb les seves expectatives, segons apunta en un comunicat.

Això sí, cal recordar que va reduir les seves previsions en estimar que la crisi tindria un impacte d'entre el 2% i el 6% sobre el total dels ingressos per lloguer d'oficines que esperava per enguany. Durant la presentació de resultats del primer trimestre, el conseller delegat, Pere Viñuelas, comunicava que a l'abril, el primer mes complet després de l'inici de la crisi sanitària, havien registrat incidències en el cobrament de les rendes que van suposar només l'1% del total.

Però a l'abril també va registrar cinc contractes corresponents a 3.210 metres quadrats, dels quals una meitat corresponen a renovacions i l'altra a altes de nous contractes. Destaca, per exemple, el projecte Louvre des Antiquaires que signava amb la fundació Cartier a París, i el de Diagonal 525, que subscrivia amb Naturgy a Barcelona.

No obstant això, l'operació de més importància l'anunciava aquest dijous: tindrà per llogater Goldman Sachs a París, en un espai d'oficines de 6.500 metres quadrats prop de l'Arc del Triomf. El contracte signat per totes dues entitats té una durada de 12 anys, i inclou una clàusula que n'impossibilita la cancel·lació durant els primers 9 anys.

La companyia també treu pit per la qualificació d''Investment Grade' que tenen més del 80% dels seus clients. A més, de Goldman Sachs, Colonial té per llogateres d'altres signatures de rellevància com McKinsey, Freshfields, Netflix, Facebook, Exane i GRDF, entre d'altres. I es tracta d'inquilins de llarga durada, ja que el 78% romandrà als immobles actuals entre 5 i 10 anys.

TEMPS COMPLICATS PER AL LLOGUER D'OFICINES

Colonial ha aconseguit aquests contractes en un moment molt complicat per al mercat de lloguer d'espais de treball. La crisi del coronavirus ha demostrat que moltes companyies es poden gestionar de forma més eficient amb oficines més petites o fins i tot sense oficina física. Com va publicar 'Bolsamanía', aquest nou paradigma ha causat malestar al sector, que tem una forta contracció en la contractació.

Així ho creuen també a Barclays, que aquest dijous publicava un informe en el qual advertia que "els factors nous i els ja existents repercuteixen en el sector de les oficines a curt, mitjà i llarg termini". Per aquest motiu, ha rebaixat el preu de Colonial, de 8 euros a 6,80 euros per acció, i el de Merlin Properties, de 10 a 8,80 euros per títol.

Tot i que Colonial sí que ha aconseguit incrementar el preu de les rendes, des del sector consideren que aquesta nova situació provocarà una reducció dels preus. "Com en qualsevol situació de paralització de l'economia, els preus com a mínim deixen de pujar", destacava fa unes setmanes la directora nacional de Capital Markets Oficines de CBRE España, Paloma Relinque, en declaracions a aquest mitjà.

Noticias relacionadas

contador