ep varios aviones de iberia aparcados en el aeropuerto de madrid-barajas adolfo suarez
Marta Fernández Jara - Europa Press

La Comissió Europea ha publicat aquest dimecres una sèrie de recomanacions amb l'objectiu de fer "més atractius" els vals que les companyies aèries ofereixen als seus clients per compensar la cancel·lació de vols per la pandèmia, i entre elles suggereix la possibilitat que els governs posin en marxa plans d'avals públics que en garanteixin el desemborsament en casos d'insolvència.

La legislació europea permet a les aerolínies en cas de cancel·lació de vols oferir als consumidors afectats vals per a la compra de futurs viatges enlloc de la devolució de diners, però aquesta opció és voluntària, i ha de ser acceptada pels afectats, que en qualsevol cas sempre podran exigir el reemborsament en efectiu.

"Fer més atractius els cupons com a alternativa al desemborsament de diners n'incrementaria l'acceptació per part de passatgers i viatgers. Això ajudaria a alleujar els problemes de liquiditat de companyies aèries i en última instància portaria a una millor protecció dels interessos dels passatgers", expliquen les autoritats comunitàries al document.

La vicepresidenta comunitària responsable de Competència, Margrethe Vestager, ha incidit en l'"enorme pressió" a la qual està sotmesa la indústria que depèn del turisme, com són hotels i aerolínies, que ara han de reemborsar milers de cancel·lacions.

"Els consumidors europeus tenen dret a un reemborsament en efectiu i punt", ha dit la política danesa, però ha demanat després, no obstant això, que aquests cupons siguin més atractius perquè els consumidors "els acceptin".

"Es tracta de donar una opció per millorar la temporada per a molts europeus la vida dels quals depèn del turisme i també per als qui volen viatjar, però només funcionarà si cadascun de nosaltres fa la seva part", ha advertit la vicepresidenta.

Per exemple, Brussel·les assenyala que els Estats membres "haurien de considerar activament l'establiment de plans de garanties dels cupons amb l'objectiu d'assegurar que en casos d'insolvència de l'emissor dels vals, els passatgers o viatgers siguin reemborsats".

La Comissió Europea remarca que aquestes ajudes públiques suposarien un "avantatge" per als operadors beneficiaris. en la mesura en què millorarien la seva posició de liquiditat. En conseqüència, hauria de ser aprovada pels serveis europeus de Competència. No obstant això, Brussel·les garanteix que acceptaria avals públics que cobreixin el 100% del valor dels cupons.

Respecte a les pròpies característiques d'aquests vals, l'Executiu europeu plantegen que tinguin un període mínim de validesa de dotze mesos. A més, el seu valor hauria de ser reemborsat als afectats com a tard 14 dies després que expiri aquest termini, si el cupó no ha estat encara utilitzat.

També proposa que les aerolínies concedeixin als passatgers vals amb un valor superior a la reserva original, per exemple a través d'una suma addicional o amb un servei nou que abans no estava inclòs.

MESURES EN ELS TRANSPORTS

Aquesta recomanació forma part d'un paquet més ampli d'orientacions que Brussel·les trasllada aquest dimecres als Estats membre i a la indústria per intentar coordinar una reobertura gradual de les fronteres interiors que permeti rellançar el turisme ja aquest estiu.

L'Executiu comunitari, que no té competències en matèria de salut i gestió de fronteres, aposta per una sortida progressiva i coordinada del tancament de fronteres, i recorda a les capitals que és fonamental oferir informació en temps real als turistes per recuperar-ne la confiança i així tornin a viatjar aquest estiu i més endavant.

En aquest sentit, defensa l'ús d'aplicacions mòbils que ajudin a rastrejar la propagació del coronavirus i assegurar la seva interoperabilitat arreu de la UE perquè els europeus que viatgen puguin ser alertats del risc de contagi durant el seu viatge. El rastreig a través d'aquestes aplicacions ha de ser "voluntari i transparent", segur, i usar dades anònimes.

A més, adverteix que si els operadors de transport o el seu personal han de ser responsables d'assegurar que es compleixin les normes de distància social o impedir el viatge a un usuari que es nega a portar màscara, serà necessari que es defineixi clarament el marc legal per fer-ho.

Entretant, la Comissió aposta per protocols sanitaris i mesures de seguretat coordinades per limitar el risc de contagi en els transports, on demana que de manera general passatgers i treballadors portin màscara, sobretot on no es pot garantir la distància social, i que s'augmentin les freqüències per reduir la concentració de passatgers.

Per a les aerolínies, Brussel·les avança que l'Agència Europea de Seguretat Aèria i les autoritats competents treballen amb el Centre Europeu de Prevenció de Malalties per presentar "durant les pròximes setmanes" directrius específiques a nivell tècnic i operacional per ajudar al sector amb les noves mesures.

Entre els exemples que espera que quedin detallats al protocol de salut i seguretat per al sector de l'aviació, la Comissió enumera a la seva comunicació limitar la interacció a bord, "explorar l'assignació més adequada de seients en funció de les limitacions tècniques", donar prioritat a l'ús de documents i mètodes de pagament digitals i evitar la concentració de passatgers, però no esmenta la supressió de seients per garantir la distància física entre passatgers.

Noticias relacionadas

contador