ep archivo   fachada de la sede central de aena a 6 de marzo de 2023 en madrid espana l
Alejandro Martínez Vélez - Europa Press - Archivo

Aena ha inaugurat les ofertes econòmiques del concurs de seguretat privada dels 46 aeroports i 2 heliports de la xarxa a Espanya. D'aquesta manera, es posa fi a la segona fase del procés, després de diverses rondes de diàleg amb els licitadors en què s'han abordat aspectes com ara la durada del contracte o la configuració dels lots.

Precisament fruit d'aquest diàleg competitiu s'ha reconfigurat el nombre de lots en què s'agrupen els aeroports, que ha passat de les 13 inicials a 14. Les ofertes presentades suposen una millora econòmica mitjana del 4,30% respecte al pressupost base de licitació.

Segons ha explicat la companyia, un cop elaborat el Cas Alternatiu Òptim, els lots 1, 5, 6 i 9 no van rebre ofertes. "Davant aquest escenari, contemplat al Plec Base, per als lots 1 i 9 s'han tingut en compte les ofertes econòmiques presentades al Cas Base. D'altra banda, els lots 5 i 6 s'han tret a una ronda de millora d'ofertes que ha donat com un preu inferior al del Cas Base”, indiquen.

El procés es completarà amb l'adjudicació del servei en Consell dAdministració.

L'operador aeroportuari assegura que optar pel procediment de diàleg competitiu "ha permès a Aena involucrar els potencials adjudicataris en la definició del model més adequat de prestació del servei de seguretat privada a través dels "elements subjectes a diàleg" definits al plec base".

"D'aquesta manera, el "cas òptim" incorpora les aportacions del sector, cosa que fa més atractiva la licitació del servei al mateix temps que es garanteix el compliment de les necessitats operatives, normatives i de qualitat fixades per Aena", afegeixen.

En aquest sentit, durant la vigència del contracte, es durà a terme un "important" procés de modernització tecnològica amb què Aena busca "mantenir la seva posició de lideratge en la gestió aeroportuària mundial".

En concret, la companyia és a la fase final d'instal·lació d'equips de detecció d'explosius per a la inspecció de l'equipatge al celler, en compliment de la normativa europea. A més, es modernitzaran els filtres de seguretat, amb la implementació de tecnologies avantguardistes (EDSCB, ATRS, Remote Screening i sistemes biomètrics), per agilitzar el pas pels controls previs a l'embarcament i millorar l'experiència dels passatgers.

"El servei de seguretat als aeroports de la xarxa d'Aena compta amb alts nivells de percepció per part dels passatgers. Segons les enquestes ASQ (Airport Service Quality) sobre satisfacció de viatgers de l'any passat, la valoració mitjana d'aquest servei és de 4,23 sobre 5, enfront de la mitjana europea de 4,18", conclou la companyia.

Noticias relacionadas

contador