• En Europa las bolsas han acabado con un avance del 1% de media
  • El FMI ha recortado su previsión de crecimiento para EEUU en 2016
  • El 26J se acerca y los partidos aprovechan los últimos coletazos de la campaña electoral
bolsa madrid ibex

La votació sobre la permanència del Regne Unit a la Unió Europea (UE) s'apropa però les borses romanen impassibles. En cas de l'IBEX-35, aquest dimecres ha registrat la seva quarta pujada consecutiva després de tancar amb un rebot del 0,40% fins als 8.702 punts. Ho ha aconseguit malgrat començar el dia amb pèrdues. La resta de borses europees també han tancat en positiu, amb un avanç de l'1% de mitjana.

  • 11.635,90
  • 0,97%

Les últimes enquestes donen la victòria al 'Remain' (permanència), encara que per poc, per la qual cosa els inversors han encarat amb confiança aquesta última jornada en les borses abans de la votació i han optat per les compres. Les menors expectatives que pugui haver-hi Brexit, com es coneix a la possible sortida del Regne Unit de la UE, han portat als mercats al terreny positiu. No obstant això, la situació pot ser ben diferent aquest dijous.


“Després d'una setmana molt positiva serà interessant veure com es comporten els inversors el dijous, quan l'ansietat sobre el referèndum estigui al punt àlgid”, ha dit Connor Campbell, analista d’Spreadex. En opinió d'aquest expert, la resistència que han mostrat els mercats els últims dies, des que les enquestes es van capgirar i van començar a reflectir la victòria del 'Bremain', no respon a la classe d’“oscil·lacions” que podria haver-se esperat aquesta setmana. No obstant això, considera que aquest dijous pot ser un dia de negociació “avorrit” ja que els inversors estaran a l'espera de conèixer els resultats del referèndum.


Per la seva banda, des de Capital Economics adverteixen que Europa de l'est i central tenen els majors vincles amb el Regne Unit, per la qual cosa la regió està “més exposada als efectes secundaris” que pugui provocar el Brexit si finalment els britànics opten per sortir de la UE. Malgrat això, els experts asseguren que si arriba a produir-se, “l'impacte econòmic directe a la zona seria més petit del que molts temen”. No obstant això, sí que seria important l'impacte indirecte.


En aquest sentit, parlen de la “incertesa general” que causaria el Brexit als mercats financers, que optarien per les vendes, i “també podria haver-hi conseqüències polítiques considerables” ja que un vot a favor del Brexit podria “embravir els polítics populistes de la regió, frenant així les perspectives de creixement a mitjà termini”. Segons Capital Economics, si per contra els britànics opten per la permanència a la UE, “és probable que les borses rebotin els propers dies i setmanes”.


YELLEN DÓNA UN RESPIR ALS MERCATS


Però no només la confiança en la permanència del Regne Unit a la UE ha impulsat a les borses. La confiança en l'economia exhibida per Janet Yellen, presidenta de la Reserva Federal (Fed), aquest dimarts en la seva compareixença al Senat, que ha repetit aquest dimecres en el seu discurs davant la Comissió de Serveis Financers de la Cambra de Representants dels EUA, també ha ajudat.


En concret, ha assenyalat que la possibilitat que els EUA puguin caure en recessió a finals d'any “és molt baixa” i encara que s'ha mostrat decebuda per les xifres d'ocupació registrades a l'abril i maig, ha dit que espera que siguin transitòries. “El mercat laboral ha perdut momèntum, però no s'ha deteriorat”, ha dit Yellen, que s'ha mostrat confiada que el creixement sigui sòlid i que tornem a veure millors dades en la creació d'ocupació.


Ho ha fet malgrat el cop que ha donat el Fons Monetari Internacional (FMI) aquest dimecres a l'economia nord-americana. L'organisme que dirigeix Christine Lagarde ha rebaixat les expectatives sobre el creixement de la primera economia mundial, reduint la previsió des del 2,4% fins al 2,2% en el conjunt de l'any, encara que manté sense canvis la seva previsió per al 2017, quan espera que el PIB dels Estats Units s'expandeixi un 2,5%. Aquestes projeccions estan lleugerament per sobre de les de la Reserva Federal (Fed), que projecta un creixement del 2% durant aquest i el proper exercici. L’FMI s'ha mostrat a més dur amb el futur de l'economia nord-americana, sobre la qual adverteix que hi ha importants “vents en contra” i tendències “pernicioses” que cal vigilar.


EL PETROLI I LA CONFIANÇA DEL CONSUMIDOR

D'altra banda, en el terreny macroeconòmic, aquest dijous s'han conegut als EUA les dades setmanals d'inventaris de petroli, que han baixat menys de l'esperat segons ha publicat l’Energy Information Administration (EIA). En concret, els inventaris s'han reduït en 917.000 barrils de cru, però el consens anticipava una reducció major de 1,671 milions. Després que es coneguessin aquestes dades, el petroli, que havia rebotat davant la previsió que els inventaris baixessin de manera considerable, ha registrat pèrdues. En tancar el mercat a Europa el cru caiguda un 1,5% de mitjana.


I també s'han conegut les dades de confiança del consumidor de la zona euro de juny, que s’han mantenir estables respecte del mes anterior, segons la primera estimació publicada per la Comissió Europea.

L'indicador de confiança a la zona euro va retrocedir 0,3 punts, fins a 7,3 punts negatius, mentre que en el conjunt de la UE va retrocedir lleugerament 0,1 punts, fins als 5,8 punts negatius.


A Espanya, per la seva banda, els partits polítics apuren els últims actes de la campanya electoral. La cita en les urnes és aquest diumenge, i els candidats dels principals partits estan multiplicant les seves aparicions públiques en ràdios i televisions amb l'objectiu de guanyar vots. Aquest dimecres, per exemple, el president del Govern en funcions i candidat del PP, Mariano Rajoy, acudeix per primera vegada al programa El Hormiguero d'Antena 3.

contador