- Telefónica presentarà dijous els seus resultats de 2017
- Luis de Guindos, nou vicepresident del BCE després de la retirada de Lane
Les borses europees han registrat pèrdues mitjanes del 0,5% i han arrossegat l'IBEX-35 (-0,26%. 9.806,20 punts). Això, en una jornada que no compta amb la referència de Wall Street, tancat per la celebració del Dia del President després que divendres passat acabés pla, amb signe mixt. Mentrestant, Àsia ha pujat aquesta matinada, tot i que els mercats allà van 'coixos' perquè bona part de les places estan tancades per la celebració de l'any nou xinès.
- 11.635,90
- 0,97%
Europa ha viscut, per tant, una sessió de transició després d'una setmana passada de recuperació i després del crac de principis de mes que tant va espantar els inversors. En el cas de l'IBEX, aquesta setmana compta amb l’'al·licient' afegit que dijous Telefónica presentarà els seus comptes, unes xifres que es miraran amb lupa en un moment en què operadora ho està passant malament en borsa (aquest dilluns ha caigut un 0,34%, fins als 7,61 euros).
En el capítol de resultats empresarials, Red Eléctrica ha comunicat que el seu benefici net va millorar un 5,2% el 2017, fins als 669.800.000 d'euros. La companyia ha comunicat també la seva intenció de proposar a la junta d'accionistes la distribució d'un dividend complementari de 0,6639 euros bruts per acció. El pagament es realitzaria el proper 2 de juliol. No obstant això, les seves accions han baixat un 0,65% i han confirmat el mal moment borsari del sector elèctric.
A més de Telefónica i Red Eléctrica, Cellnex Telecom (-1,65%) i Ferrovial (-1,45%) han liderat les vendes a l'IBEX junts amb Meliá Hotels (-1,43%), DIA (-1,08%) i Aena (-0,93%). Gas Natural Fenosa (-0,65%), Inditex (-0,6%), BBVA (-0,52%), Santander (-0,5%), Endesa (-0,47%) i Iberdrola (-0,26%) també han tancat en negatiu.
Per contra, Acerinox s'ha disparat un 5,5% i lidera els avenços, afavorit per les tensions comercials i la 'guerra de l'acer' que han començat a lliurar els EUA i la Xina pels aranzels a les importacions de productes xinesos que vol instaurar l'Administració Trump.
Un altre dels pocs valors alcistes del dia ha estat Técnicas Reunidas (+2,13%) després de confirmar un contracte a l'Orient Mitjà per valor de 2.750 milions de dòlars. Arcelor Mittal (+1,41%), IAG (+1,22%) i CaixaBank (+1,22%) han estat els altres tres títols més rendibles del dia.
Al mercat de divises, l'euro es deprecia un 0,12%, fins als 1,2394 dòlars. La divisa europea va tocar un màxim anual des de 2014 als 1,2557 dòlars el passat 25 de gener. Aquesta zona coincideix amb la resistència que el preu presenta a la part superior del canal baixista de llarg termini.
Pel que fa a les matèries primeres, el petroli Brent repunta un 1%, fins als 65,54 dòlars, i s'acosta de nou al seu màxim anual per sobre dels 71 dòlars, marcat també el passat 25 de gener. Per la seva banda, l'unça d'or cau un 0,4%, fins als 1.350 dòlars.
LUIS DE GUINDOS, VICEPRESIDENT DEL BCE
Pel que fa a la resta, la setmana comença amb Luis de Guindos, ministre d'Economia i Competitivitat, com a clar protagonista en el calendari polític-econòmic. El ministre ha aconseguit el lloc de vicepresident del Banc Central Europeu (BCE) després de la retirada del seu rival, l'irlandès Philip Lane.
Després d'aquest nomenament, un dels principals interrogants és qui ocuparà la vacant a la cartera d'Economia. Segons circula pels cercles del Ministeri d'Economia, si Rajoy decideix nomenar un ministre o ministra de perfil alt, vol dir que confia a allargar la legislatura. Si, per contra, el successor té un perfil més discret, indicarà que el president no té molta confiança en l'actual cicle legislatiu.
Pel que fa al calendari de dades macro de la sessió, aquest dilluns hi ha poques referències més enllà d'aquesta reunió de l'Eurogrup per decidir sobre Guindos i Lane i d'un discurs de Mark Carney, governador del Banc d'Anglaterra. Al llarg de la setmana, una de les cites més destacades serà la publicació de les actes de l'última reunió de la Reserva Federal (Fed), que es donaran a conèixer dimecres. "Serà interessant comprovar com de dividit n’està el comitè pel que fa al procés de pujades de tipus", assenyalen els analistes de Link Securities al seu informe diari.
ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX
"Comencem la setmana amb una sessió que no ens deixa bona boca i ja no tant per les caigudes, que no són importants. Però sí pel fet que hem arribat a marcar un màxim durant la sessió als 9.905 punts. I si recordeu aquest nivell és la resistència a la qual hem fet referència en nombroses ocasions durant les últimes setmanes. Al seu dia els 9.900 punts van actuar com a suport i ara podria estar fent-ho com a resistència", explica José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.
"O el que és el mateix, no es pot descartar que estiguem davant d'un retrocés temporal a la primera de les resistències per, des d'allà, atacar el suport que presenta als 9.580-9.600 punts. Tal com hem estat comentant durant els últims dies, el més lògic seria apostar per una tornada als mínims anuals tant a les borses de Wall Street com a les europees i en funció que els mínims de la sessió del dia nou de febrer actuïn com a suport o els perforin tindrem noves pistes de què pot ser el següent moviment en tendència", afegeix aquest expert.
"O dit amb altres paraules", conclou Rodríguez, "qualsevol possibilitat que els índexs es reestructurin de nou a l'alça en termes de mitjà termini passa per respectar sí o sí els mínims mensuals".