• Desde el punto de vista técnico aún no hay señales de fortaleza
  • Los inversores se mueven en función de las expectativas sobre el Brexit
bolsa madrid ibex

Els futurs de les principals borses europees cotitzen amb caigudes lleus i apunten a una correcció després del fortíssim rebot dels últims dos dies, en els quals l'IBEX-35 es va revalorar més d'un 5%. El mercat segueix pendent del que succeeixi dijous al Regne Unit en el referèndum en el qual els britànics decidiran si volen seguir a la Unió Europea o que hi hagi Brexit, mentre que la incertesa augmenta a Espanya a mesura que s'apropa el 26J.

  • 11.635,90
  • 0,97%

Les últimes enquestes de The Times i The Telegraph sobre la votació dels britànics el proper dijous 23 de juny han impulsat les borses, ja que han disminuït les expectatives d’un possible Brexit. Així, els principals índexs del vell continent es van revalorar més d'un 3% i l'optimisme es va transmetre a Wall Street i a Àsia, on la renda variable també ha experimentat un rebot. Al mercat de divises l'euro puja lleument fins als 1,133 dòlars, i el petroli corregeix entorn d'un 1%.


No obstant això, aquest dimarts s'esperen correccions en renda variable, sense que les borses siguin capaces de mantenir el seu rebot. "Aquesta setmana, no pararà la pena complicar-se la vida pensant davant la possibilitat d’altres variables que determinin la direcció del mercat, ja que només importarà el desenllaç del referèndum sobre el Brexit de dijous", opinen els analistes de Bankinter. "Els primers resultats provisionals sortiran el mateix dijous entorn de les 22h i la informació sobre el desenllaç serà fiable abans de l'obertura de divendres", afegeixen.


Més enllà del Brexit, l'altra gran preocupació dels inversors que sembla haver-se enquistat aquest any és la salut de l'economia i les decisions dels bancs centrals per impulsar el creixement i també la renda variable. En aquest sentit, el mercat estarà molt atent al discurs de la presidenta de la Reserva Federal (Fed), davant el Congrés, a partir de les 16.00 hores. Des del punt de vista econòmic, ja amb el mercat europeu obert, destaquen les referències a Alemanya que deixarà l'índex Zew.


A Espanya el mercat també està pendent de la incertesa que genera la proximitat del 26 de juny, quan es repetiran les eleccions generals. A partir d'aquest dimarts ja no es poden publicar enquestes. En l'últim sondeig, realitzat per GAD3 per a ABC, el PP aconseguiria un suport de l'electorat del 30,7% en estimació de vot, aconseguint una representació parlamentària d'entre 122-125 escons. Per la seva banda, Units Podem juntament amb les seves confluències, aconseguirien un 24,9%, que els permetria obtenir entre 84-86 representants al Congrés.


EMPRESES


Les empreses amb una major exposició al Regne Unit, com l'aerolínia IAG (+8%), la constructora Ferrovial (+7%) o Banco Santander (+3,9%), van liderar les pujades a l'IBEX aquest dilluns. Per la seva banda, la companyia de telecomunicacions Cellnex i l'empresa d'embolcalls carnis Viscofan s'han estrenat a l'índex, en substitució de Sacyr i OHL, amb pujades per sobre del 3% per a la primera i superiors al 2% per a la segona.


ANÀLISI TÈCNICA


"Malgrat el violent rebot a l'IBEX-35, per sobre del 3%, no podem fer volar coloms tan aviat ja que tenim tota la setmana per davant a més del referèndum, aquest dijous, perquè el Regne Unit surti o romangui a la Unió Europea", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. "Després, el realment important és el tancament de la vela setmanal aquest divendres. Sens dubte serà una vela contundent en termes tant positius com negatius", afegeix.


"Mentrestant, el rebot d'aquest dilluns, així com el rebot al que hem assistit a la recta final de la setmana passada, és això, un simple rebot. Al cap i a la fi, l'IBEX-35 es troba en plena zona de resistència, abans suport, dels aproximadament 8.600 punts. El perill d'aquest violent moviment és que formi part del típic descens per agafar embranzida a la baixa amb la vista posada en els mínims anuals, els 7.746 punts", exposa l'expert. "Al cap i a la fi, és en una tendència a la baixa quan els rebots a l'alça són més violents. Sigui com sigui, el que hem de mirar és que a dia d'avui el preu segueix construint màxims i mínims decreixents i així no es puja", conclou Rodríguez.

contador