- El petroli és protagonista absolut aquest dijous, amb la reunió de l'OPEP
L'IBEX 35 s'ha desinflat aquest dijous i finalment ha baixat un 0,55%, fins als 10.211 punts. El selectiu espanyol ha aconseguit al llarg de la sessió superar el nivell dels 10.300, però en qüestió de segons va passar a cotitzar per sota a ritme que Telefónica retallava els seus guanys. Així, en l'acumulat del mes, l'índex ha perdut gairebé un 3%.
- 11.648,40
- 0,52%
En concret, la 'teleco' presidida per José María Álvarez-Pallete ha acabat la sessió caient un 0,66%. No obstant això, les vendes en l'índex han estat liderades per Indra (-5,10%), que aquest dijous ha presentat el seu Pla Estratègic 2018-2020 amb el qual persegueix completar la seva transformació i créixer de forma rendible. A la part baixa de la taula l'han seguit l'energètica Endesa (-1,34%) i el banc BBVA (-1,33%).
De fet, el vermell ha predominat aquest dijous al sector de la banca, que té un important pes a l'índex: CaixaBank ha perdut un 1,31%; Banc Sabadell, un 1,23%, Bankia, un 0,20% i Banc Santander, un 1,07%. Pel que fa a l'entitat presidida per Ana Botín, s'ha conegut que ha acceptat rebaixar en gairebé un 25% l'ajust de plantilla a la seva unitat de serveis centrals, fins a 1.200 empleats des dels 1.585 proposats inicialment.
D'aquesta manera, només l'entitat cotitzada Bankinter (+ 0,30%) s'ha lliurat de les pèrdues. Mentrestant, un altre gran valor de l'IBEX com Inditex ha baixat un 0,12%, mentre Repsol ha tancat pla (0,00%).
Per la seva banda, els guanys d'aquest dijous han estat liderades per Técnicas Reunidas (+2,95%), Inmobiliaria Colonial (+2,47%) i IAG (+1,94%).
MERCAT CONTINU I BORSES EUROPEES
Al Mercat Continu, cal destacar un dia més el fort impuls de la biotecnològica Oryzon, que entre aquesta jornada i l'anterior ha aconseguit una pujada de més del 62%.
Respecte a les principals borses europees, la sessió també ha estat marcada per les caigudes (CAC 40: -0,47%; DAX 30: -0,29%; FTSE 100: -0,90%).
MACROECONOMIA I BITCOIN
Pel que fa a la jornada d'aquest dijous, el protagonista absolut és el petroli (barril Brent, en tancar la sessió: +0,71%. $63,56) en un dia en què es reuneix l'OPEP (Organització de Països Exportadors de petroli). És més, segons ha informat The Wall Street Journal, els diferents països de l'organisme han arribat a un acord per estendre els actuals retallades de producció nou mesos més, fins a finals de 2018.
El cru (barril Brent) ha arribat a aquesta cita en màxims de dos anys, tot i que ha ‘ranquejat’ durant aquesta setmana davant els dubtes sobre si Rússia donarà suport o no està extensió de les retallades (tot sembla indicar que sí que ho farà). Caldrà veure com reacciona l’'or negre': si se sent decebut en cas que l'OPEP 'només' compleixi amb el que s'esperava (estendre les retallades en nou mesos), tal com va passar al maig, i si aquesta possible correcció seria només una cosa puntual per mantenir-se estable, a curt-mitjà termini, als preus actuals (alguna cosa, en principi, per la qual aposten la majoria d'experts).
Pel que fa a la resta, és notícia la picabaralla entre Donald Trump i Theresa May a Twitter, davant les crítiques de la segona al primer després que aquest hagi retuitejat uns vídeos amb contingut islamòfob, per la qual cosa el president dels Estats Units ha estat molt criticat. A l'altra banda de l'Atlàntic, les borses van acabar aquest dimecres amb predomini de números vermells (de la mateixa manera que les d'Àsia avui) mentre que el Llibre Beix de la Fed va dir que l'activitat econòmica segueix millorant a un ritme "de modest a moderat", amb una lleugera millora en les perspectives en alguns districtes del país. No obstant això, ha advertit que les pressions sobre els preus "s'han enfortit des de l'últim informe". Així mateix, la presidenta de la Reserva Federal (Fed), Janet Yellen, va dir aquest dimecres que els tipus han de seguir pujant de manera gradual per prevenir un sobreescalfament de l'economia.
Respecte al que està sent l'altre protagonista indiscutible de la setmana, el bitcoin, moltíssima volatilitat durant la jornada del 29 de novembre. El bitcoin batia els 10.000 dòlars i els 11.000 dòlars en poques hores, per deixar registres propers als 11.500 dòlars en algunes casa de canvi. No obstant això, en qüestió de minuts, el bitcoin va esborrar tots els guanys de la jornada i es va desplomar brutalment cap a la zona dels 9.500 dòlars. Els experts segueixen insistint en les seves advertències davant el caràcter clarament especulatiu d'aquesta inversió.
Pel que fa al calendari de dades del dia, el PIB modera el seu creixement a Espanya al 0,8% al tercer trimestre. A Alemanya, la taxa de desocupació ha quedat al 5,6%, tal com s'esperava. A la Zona Euro, la taxa d'atur d'octubre s'ha situat al 8,8%, per sota del 8,9% previst, mentre que l'IPC de novembre puja un 1,5%, per sota de l'1,6% estimat i per sobre de l'1,4% previ.
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, creu que "malgrat en els mínims del dia i en negatiu, la clau de curt termini, com vam comentar aquest dimecres, el trobem en el buit alcista deixat als 10.144 punts".
"És probable que l’anem a omplir i en funció que es tanqui o només s’ompli tindrem unes implicacions o unes altres. És a dir, mentre que no tanqui per sota dels 10.144 punts el caire de trading de molt curt termini seguirà sent alcista, amb la mirada posada en la resistència clau, els màxims d'aquest mes als 10.600 punts", afegeix l'expert.
D'aquesta manera, explica, "només per sobre d'aquesta resistència l'IBEX donarà per tancada la fase correctiva dels últims mesos. Mentrestant tot el que succeeixi dins el rang dels 9.900-10.600 punts no tindrà implicacions tècniques
rellevants".