• Caixabank en té un 4,95%, enfront del 4,64% de Bankia i el 4,58% del Banc Popular
abengoa, solar, energia

El Santander ha rebaixat del 9,63% al 2,41% la seva participació en Abengoa, la qual cosa implica la venda d'un 7,2% del capital, segons consta als registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Després d'aquesta desinversió, el banc presidit per Ana Botín deixa de ser el primer accionista de l'empresa després de la recent reestructuració, posició que ocupa ara Crédit Agricole, amb un 8,77% del capital.

  • 0,02€
  • 0,00%
  • 0,01€
  • 0,00%

Del 2,41% al qual ha quedat reduïda la participació del Santander, el 2%, el controla de forma directa, mentre que la resta s'articula a través d'inversions de Santander Factoring, EFC, Banc Santander Brasil i Bank Zachodni WBK. El banc segueix sent el principal creditor d'Abengoa.

Durant els últims dies, una altra de les entitats creditores d'Abengoa que van entrar al capital, el Sabadell, també ha aprofitat per desfer posicions a l'empresa, en vendre tots els seus títols, equivalents al 3,17% del capital. L'entrada dels bancs al capital es va concretar fa menys de dues setmanes, una vegada culminat el procés de reestructuració amb el qual l'empresa evita el major concurs de creditors de la història d'Espanya i inicia una nova marxa amb Gonzalo Urquijo al capdavant.

Al moment de l'entrada de les entitats, amb les participacions del Santander i del Sabadell incloses, els grans bancs espanyols van sumar una participació total del 26,9% a l'empresa. Ara, Caixabank en té un 4,95%, enfront del 4,64% de Bankia i el 4,58% del Banc Popular.

En total, la banca creditora es va fer amb un 43,24% del capital d'Abengoa, un percentatge proper al 45% agafats com a referència al pla de reestructuració. Els bancs han disposat de 718 milions d'accions de classe A i de 7.367 milions d'accions de classe B. Altres accionistes dins d'aquest perfil d'antics creditors bancaris són D.I. Shaw, amb un 3,62%, i Arvo Investment Holding, amb un 3,53%, mentre que Abengoa disposa d'accions pròpies per un altre 0,34%.

L'acord de reestructuració contempla que els actuals accionistes de l'empresa passin de controlar
el 100% al 5%

La reestructuració financera va culminar amb l'inici de la cotització dels títols de l'ampliació de capital i els nous 'warrants' d'Abengoa, amb els quals s'executa la dilució accionarial i l'entrada dels creditors prevista al pla de reestructuració.

L'acord de reestructuració contempla que els actuals accionistes de l'empresa passin de controlar el 100% al 5%, mentre que els bonistes i 'hedge funds' prenguin el 50% de l'empresa, enfront del 40% de la banca creditora. El 5% restant es queda en mans d'avalistes.

Els creditors han sofert una quitació del 97%, mentre que el 3% restant es queda articulat a través de deute amb venciment a deu anys sense meritació anual d'interessos i sense possibilitat de capitalització. En paral·lel, els fons que injectin els 1.169 milions de 'diners nous' sumaran el 55% del capital.

L'ampliació de capital ha implicat l'emissió d'1.577 milions de noves accions de classe A i 16.316 milions d'accions de classe B. A més, s'han emès 83 milions de 'warrants' sobre accions A i altres 858 milions d'instruments sobre accions tipus B.

L'execució de l'ampliació de capital i l'emissió dels 'warrants' es realitza després que el conegut com a 'agent scrow' reunís amb èxit els 1.169 milions d'euros de 'diners nous' per la seva injecció a la societat, la qual cosa permet completar la reestructuració financera de l'empresa.

Segons l'acord de rescat amb els bancs creditors i els fons per la reestructuració del seu deute financer i el seu recapitalització, el grup rep una injecció de 'diners nous' de gairebé 655 milions d'euros.

El comitè de bancs que van participar en les negociacions per la reestructuració va estar compost per Bankia, Banc Popular, Banc Santander, Caixabank i Credit Agricole, mentre que el grup d'inversors de nous diners va estar integrat per Abrams Capital, The Baupost Group, Canyon Partners, The D. Shaw Group, Elliott Management, Oaktree i Värde.

Noticias relacionadas

contador