- També ha quedat absolt l'exconseller d'Abengoa Manuel Sánchez Ortega, que va cobrar una indemnització de 4,5 milions
- L'Audiència Nacional ha descartat irregularitats en les indemnitzacions percebudes pels gestors després del seu relleu el 2015
Felipe Benjumea, president d'Abengoa des de 1991 fins a 2005, ha estat absolt dels delictes dels quals se l'acusava relacionats amb la indemnització d’11,5 milions d'euros, que va rebre poc abans que la companyia es declarés en preconcurs de creditors.
- 0,02€
- 0,00%
- 0,01€
- 0,00%
També ha estat absolt Manuel Sánchez Ortega, exconseller d'Abengoa, pel delicte del cobrament de 4,5 milions d'euros d'indemnitzacions. L'Audiència Nacional ha descartat irregularitats en les indemnitzacions percebudes pels gestors després del seu relleu el 2015.
Segons han informat a Efe fonts jurídiques, la secció quarta de la sala penal considera que els 11,4 milions d'euros percebuts per Felipe Benjumea i els 4,5 milions que va rebre el que va ser conseller delegat Manuel Sánchez Ortega, no van incórrer en il·legalitat.
El fiscal demanava cinc anys de presó per Benjumea i quatre i tres mesos per al segon. Així mateix, els membres de la Comissió de Nomenaments i Remuneracions Mercedes Gracia Diez, Alicia Velarde Valiente i Antonio Fornielles Melero també han estat absolts i per a ells la Fiscalia sol·licitava quatre anys de presó.
Tots ells estaven acusats dels delictes d'administració deslleial o apropiació indeguda. El Tribunal els absol en entendre que no ha quedat acreditada l'administració deslleial dels béns d'Abengoa i que aquestes indemnitzacions s'adequaven a la normativa legal i contractual existent.
Benjumea i Sánchez Ortega van rebre respectivament 11,4 i 4,5 milions d'euros euros el 2015 després que abandonessin els seus càrrecs, poc abans que l'empresa sol·licités el major preconcurs de creditors ocorregut a Espanya, amb un passiu superior als 9.000 milions d'euros. L'any passat la companyia va aconseguir tirar endavant un conveni amb els creditors i evitar la declaració de concurs.
Abengoa va signar el 23 de febrer de 2015 un contracte mercantil amb el seu president que contemplava el pagament d'un bonus de set milions d'euros per la seva permanència en el grup, i d'una altra assignació equivalent a la retribució rebuda l'exercici anterior (4,4 milions). Les bonificacions esmentades es meritarien "en el supòsit de cessament anticipat de les seves relacions amb la societat per causes alienes a la voluntat del conseller (...)". Per aquesta raó, si el cessament decidit per la multinacional sevillana de Felipe Benjumea va ser aliè a la seva voluntat -impost per la banca creditora-, tindria dret a percebre la indemnització; però si va ser un cessament voluntari, no."