- Quatre firmes ja estan reconegudes al supervisor borsari
Fa uns anys, els emprenedors havien de recórrer a un préstec bancari, a una subvenció o a l'ajuda dels familiars o amics per tirar el seu projecte endavant. El finançament col·lectiu ('crowdfunding') sorgeix com a alternativa al finançament tradicional per a les empreses durant la crisi i a Espanya està vivint una autèntica explosió.
El finançament col·lectiu sorgeix com a alternativa al finançament tradicional per a les empreses durant la crisi
Així ho confirma el boom que està experimentat aquesta activitat. En aquests moments, hi ha onze entitats que han estat autoritzades (estan pendents de dur a terme els tràmits en el Registre Mercantil) per registrar-se a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
D'entre aquestes onze plataformes, hi ha alguna, com és el cas de arboribus, que ja ha rebut l'autorització, però de moment no es mostren entre les quatre que ja estan registrades i apareixen al web oficial de la CNMV.
La pionera va ser la Bolsa Social, PFP, SL, que es va convertir en la primera que va aparèixer en el registre oficial de la CNMV el dia 15 de desembre de 2015. La seqüència ha continuat, i sobretot s'ha accelerat, al juliol d'aquest any. El 15 de juliol es va incloure Socios Inversores 2010 PFP, S.L. i el 27 del mateix mes es van unir Tutriplea Finance PFP, S.L. i Lignum Capital, PFP, S.L.
UNA LLEI A MIDA
Aquesta activitat sorgeix a l'empara de la nova legislació sorgida el 2015 a mesura d'aquest tipus d'iniciatives. Les Plataformes de Finançament Col·lectiu (PFP en les sigles en castellà) es van regular per la Llei 5/2015, de 27 d'abril, de foment de Finançament empresarial (Títol V), que va ser creada per millorar el finançament bancari a les petites i mitjanes empreses.
Els objectius de la norma són evidents. I passen per afegir carrils a l'autopista de finançament a Espanya. "Fer més accessible i flexible finançament bancari a les pimes i avançar en el desenvolupament de mitjans alternatius de finançament, establint les bases reguladores necessàries per enfortir les fonts de finançament corporatiu directament o finançament no bancari a Espanya", tal com s'explica en el document.
El 'Títol V' "estableix per primera vegada un règim jurídic per a les plataformes de finançament col·lectiu
El 'Títol V' "estableix per primera vegada un règim jurídic per a les plataformes de finançament col·lectiu, donant cobertura a les activitats comunament denominades com 'crowdfunding'. Aquestes plataformes, que constitueixen un nou mecanisme de desintermediació financera desenvolupat sobre la base de les noves tecnologies, han crescut de manera molt significativa els últims anys", exposa el document.
A més, manifesta que aquest mètode és "un fenomen amb diverses manifestacions, si bé només es pretén regular aquí les figures en què l'inversor espera rebre una remuneració dinerària per la seva participació, deixant per tant fora de l'àmbit d'aquesta norma finançament col·lectiu instrumentat mitjançant compravendes o donacions".
En aquest apartat s'"estableix el règim jurídic de les entitats anomenades plataformes de finançament col·lectiu". Al seu torn, "es regula i reserva la seva activitat a les entitats autoritzades, en nom d'enfortir el desenvolupament d'aquest sector i, alhora, salvaguardar la necessària estabilitat financera". Finalment, "es clarifiquen les normes aplicables als agents que utilitzin aquest nou canal de finançament".
EL FINANÇAMENT COL·LECTIU
La Llei també deixa constància de com funcionen les plataformes de finançament col·lectiu. Aquestes entitats "posen en contacte promotors de projectes que demanen fons mitjançant l'emissió de valors i participacions socials o mitjançant la sol·licitud de préstecs, amb inversors o oferents de fons que busquen en la inversió un rendiment. En aquesta activitat sobresurten dues característiques, com són la participació massiva d'inversors que financen amb quantitats reduïdes petits projectes d'alt potencial i el caràcter arriscat d'aquesta inversió".
Les sol·licituds rebudes per la CNMV confirmen el boom d'aquest sector a Espanya
I detalla quins tipus d'inversors estan interessats. "Si bé podria pensar-se que són petits inversors els qui financen per acumulació projectes en aquestes plataformes, les experiències internacionals apunten que els inversors professionals, aquí anomenats inversors acreditats, aposten també pels projectes de finançament col·lectiu, prestant les plataformes que els publiquen un útil servei de filtrat de projectes potencialment viables".
UN ALTRE COMPETIDOR PER A LA BANCA
A la seva preocupació pels baixos tipus d'interès, la insuficient recuperació de la demanda, la pressió reguladora i la transformació tecnològica, s'ha d'afegir les plataformes de finançament col3lectiu que han arribat al mercat espanyol trepitjant fort i, segons sembla, per quedar-se.
A l'empara d'aquesta Llei, les sol·licituds rebudes per la CNMV confirmen el boom d'aquest sector a Espanya. I aquest desenvolupament suma un nou desafiament a la banca tradicional.
Igual que ocorre amb les iniciatives tecnològiques que estan sorgint per oferir serveis financers ( 'fintech'), les plataformes de finançament amenacen de prendre quota de mercat a la banca en un dels seus pilars fonamentals: el finançament de projectes empresarials.