- El BdE creu que no hi haurà "efectes negatius", però sí, "incertesa"
- El creixement del PIB seguirà sent "molt intensiu"
El Banc d'Espanya ha assenyalat que el principal risc intern a Espanya són les "tensions polítiques a Catalunya". Aquest escenari podria "afectar la confiança dels agents i als seus decisions de despesa i condicions de finançament".
D'altra banda, el Banc d'Espanya ha publicat aquest dijous les seves noves projeccions macroeconòmiques per al període 2017-2019 i manté les seves estimacions de creixement del PIB, que repuntarà un 3,1% aquest any, un 2,5%, el 2018 i un 2,2%, l'any següent. Pablo Hernández de Cuerpo, director general d'Economia i Estadística del Banc d'Espanya, ha alertat durant la presentació que aquest informe de creixement no fa referència a l'efecte en les tensions polítiques de Catalunya. Per això ha explicat que no hi ha per què témer de "cap reacció negativa" als mercats financers, sí afegeix un "element d'incertesa" al futur.
Preguntat sobre si el Banc d'Espanya ha percebut algun moviment en l'evolució dels dipòsits als bancs catalans, Hernández de Cuerpo ha indicat que no s'ha observat "cap anomalia".
A l'escenari internacional, l'autoritat monetària també apunta que hi ha certs focus de "risc geopolític", i esmenta la sortida del Regne Unit de la UE i les polítiques econòmiques en algunes economies avançades, com el cas dels "dubtes" entorn del curs futur de la política fiscal nord-americana. També apunta la incertesa sobre l'evolució del tipus de canvi de l'euro.
L'organisme reconeix que la tensió a Catalunya afecta el creixement econòmic i el consum
Malgrat aquests riscos, el Banc d'Espanya afirma que l'economia espanyola ha seguit creixent a un ritme "elevat" durant el tercer trimestre de l'any, amb un repunt del PIB del 0,8%, fet que suposa una "lleugera" desacceleració d'una dècima davant de la taxa observada durant el trimestre anterior. Aquest menor creixement, apunta, es deu a la moderació dels ritmes de creació d'ocupació i dels fluxos comercials nets, després del seu comportament especialment favorable a l'inici de la primavera.
LES EXPORTACIONS CREIXERAN MENYS
Pel que fa al sector exterior, la seva contribució al PIB serà del 0,6% aquest any, una dècima més que la previsió anterior, i del 0,3% tant el 2018 com el 2019, tot i que el Banc d'Espanya ha revisat a la baixa el creixement de les exportacions que, tot i això, creixeran un 6,4% el 2017 (mig punt menys que l'estimació de juny), un 4,6% el 2018 (tres dècimes menys) i un 4,5% el 2019 (tres dècimes menys).
També és menor el creixement projectat ara per les importacions, que repuntaran un 5% aquest any (vuit dècimes menys), un 4,1% a l'any següent (quatre dècimes menys) i un 4,2% el 2019 (tres dècimes menys) . Segons el Banc d'Espanya, aquest creixement és menor del que es podria esperar per la demanda interna, fet que reflecteix que s'està produint una "certa substitució" de producció nacional per compres a l'exterior.
Com està passant al llarg de tot el període expansiu, el creixement del PIB seguirà sent "molt intensiu" en ocupació, procés al qual contribuirà, segons l'organisme presidit per Luis María Linde, el "moderat ritme d'avanç" dels costos laborals . Així, l'ocupació creixerà un 2,7% aquest any (dues dècimes menys que l'estimació de juny) i baixarà al 2,2% el 2018 i l’1,8% el 2019 (igual que les previsions anteriors).
MILLORES TAXES D'ATUR
El que sí que millorarà clarament respecte a les projeccions del Banc d'Espanya al juny és la taxa d'atur, que acabarà aquest any al 16,3%, dues dècimes menys que l'estimat fa tres mesos, i es reduirà al 14,4% el 2018 (tres dècimes menys) i al 12,9% el 2019 (també tres dècimes menys).
Sobre l'evolució dels preus, s'estima una taxa mitjana de l'1,9% aquest any (una dècima menys que la previsió anterior) i manté a l'1,3% per 2018 i l'1,6% per 2019 les evolució mitjana anual del IPC, que estarà condicionat per la desacceleració del component energètic a mesura que vagi desapareixent de la comparació interanual l'impacte de l'augment del cru durant la segona meitat de 2016.
Finalment, manté les previsions sobre l'evolució del dèficit públic per aquest any, que situa al 3,2% del PIB, una dècima més que la dada compromèsa amb Brussel·les, alhora que eleva una dècima, al 2,6%, l'estimació per 2018 i manté al 2,1% la de 2019. Així, estima que el to de la política fiscal seria aproximadament neutral en aquest període, després de l'orientació expansiva de 2015 i 2016.